ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Är det för svårt att döma gängkriminella?

PODD | DNA på patronhylsor vid mordplatsen och blod från offret på jackan – ändå friades den misstänkte mördaren i hovrätten. Efter flera omtalade rättegångar där gängkriminella gått fria ska nu Högsta domstolen säga sitt.

SvD
Publicerad
Annons

Den andra oktober 2020 mördas en 25-årig man i Valsta centrum i Märsta. Han skjuts med flera skott när han ska kliva på en buss. En 23-årig man åtalades senare för mord och dömdes i tingsrätten till livstids fängelse för mord. Men när fallet prövades i hovrätten friades han. Med samma bevisning kom man alltså fram till helt olika domar.

Nu har Högsta domstolen meddelat att de kommer ta upp fallet, och deras beslut kan få stora konsekvenser för hur domstolarna ska värdera bevis i så kallade indiciemål – som är vanligt när det rör just gängkriminalitet.

På en kvart får du veta varför så få gängkriminella döms och hur domen i Högsta domstolen skulle kunna ändra på det. Med Fredrik Sjöshult, krimkrönikör och reporter på Expressen.

Efter reklamen visas:
Är det för svårt att döma gängkriminella?

Lyssna på Dagens story

Dagens story produceras av Svenska Dagbladet och distribueras av Acast. Förutom att lyssna här på SvD.se kan du även höra podden i följande kanaler:

Hitta podcasten genom att söka efter ”Dagens story” – eller klicka på länkarna.

Annons