ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Brottskoll av studenter väcker kritik

Blivande läkare och lärare ska kontrolleras mot brottsregistret innan de antas till utbildningen, enligt ett utredningsförslag. Arkivbild.
Blivande läkare och lärare ska kontrolleras mot brottsregistret innan de antas till utbildningen, enligt ett utredningsförslag. Arkivbild. Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB/TT

Förslaget om att kontrollera blivande studenter mot brottsregistret haltar och har luckor, anser en rad instanser. Åtgärden kan stoppa vissa sökande, medan andra kan antas utan någon bakgrundskoll alls, varnar till exempel Uppsala universitet.

Anna Lena Wallström/TT
Publicerad
Annons

En person som dömts för mord – eller ett annat grovt brott – ska inte kunna börja studera till läkare. Vissa andra vårdutbildningar och lärarutbildningar ska också vara stängda för den som gjort sig skyldig till ett grovt brott.

Ett utredningsförslag med den innebörden lämnades till regeringen i höstas, och innebär en väsentlig regelskärpning. I dag görs kontrollen nämligen först i samband med yrkeslegitimering och/eller anställning, för lärarstudenter även inför praktik.

Laddar…