RecensionTeater

Kulla-GullaMaja Rung är hjärtat i fartblind klassiker

 Manuela Gotskozik Bjelke, Maja Rung och Tove Edfeldt i ”Kulla-Gulla”.
Manuela Gotskozik Bjelke, Maja Rung och Tove Edfeldt i ”Kulla-Gulla”. Foto: Markus Gårder

Som den rättrådiga Kulla-Gulla sträcker Maja Rung i sin intensiva rolltolkning ut en hand till vår tid. Den spektakulära iscensättningen är snygg och effektiv men känslorna har svårt att hänga med.

Karin Helander
Publicerad
Annons

Kulla-Gulla är årsbarn med Pippi Långstrump. Båda utkom 1945, året då även Lennart Hellsing och Tove Jansson debuterade som barnboksförfattare. Såväl Pippi som Muminfamiljen och Hellsings figurer har teatraliserats. Nu är det dags för proletärhjältinnan från Martha Sandwall-Bergströms böcker att inta scenen, i en pandemiförsenad 75-årshyllning (från 9 år).

Kulturhuset Stadsteaterns teaterchef, regissören Maria Sid, bjuder generöst på stor ensemble och effektfulla tablåer. Böckerna om Kulla-Gulla kan läsas som en rasande skildring av ett orättvist klassamhälle, förklädd till flickboksserie. Den föräldralösa flickan växer upp i det tidiga 1900-talets fattig-Sverige och auktioneras bort som liten. Tolv år fyllda arbetar hon hårt i fattigdom och misär hos en torparfamilj, tills det uppdagas att hon är ett borttappat barnbarn till patron på herrgården.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons