ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Oftare cannabispåverkan vid dödligt våld

Det blir allt vanligare att cannabis finns med i bilden vid dödliga våldsdåd. Arkivbild. Personen på bilden har inget med artikeln att göra.
Det blir allt vanligare att cannabis finns med i bilden vid dödliga våldsdåd. Arkivbild. Personen på bilden har inget med artikeln att göra. Foto: Helena Landstedt/TT

Det har blivit vanligare att personer som är inblandade i dödliga våldsbrott är påverkade av cannabis, visar en ny studie. Drogen har även blivit ett allt vanligare motiv vid konflikter och bråk med dödlig utgång.

Klas Widestrand/TT
Publicerad

Antalet skjutningar och andra brott kopplade till den kriminella miljön har ökat kraftigt i Sverige de senaste åren. Samtidigt har andelen våldsbrott som på olika sätt kan kopplas till cannabis ökat, enligt en ny studie från Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin (CES).

I Stockholms län uppgick andelen brott där offer eller gärningsperson var påverkade av cannabis eller där drogen fungerade som motiv till 56 procent mellan 2016 och 2019. Det är en kraftig ökning jämfört perioden 2008–2011, då motsvarande siffra låg på 23 procent.

Laddar…