ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

FN: Över 100 miljoner på flykt

Ett flyktingläger i irakiska Feeshkhabour i augusti 2014. Sedan dess har antalet människor på flykt undan krig världen över ökat kraftigt, uppger UNHCR.
Ett flyktingläger i irakiska Feeshkhabour i augusti 2014. Sedan dess har antalet människor på flykt undan krig världen över ökat kraftigt, uppger UNHCR. Foto: Khalid Mohammed/AP/TT

Kriget i Ukraina har lett till en dyster flyktingrelaterad milstolpe. För första gången befinner sig över 100 miljoner människor i världen på flykt undan krig, våld och förföljelse, uppger FN-organet UNHCR.

Simon Uggla/TT
Publicerad

”Hundra miljoner är en slående siffra – lika delar belysande och alarmerande. Det är ett rekord som aldrig borde ha uppnåtts”, säger Filippo Grandi, FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter, i ett pressmeddelande.

Enligt ny data från FN:s flyktingorgan UNHCR steg antalet människor som tvingats på flykt till närmare 90 miljoner i slutet av förra året. Bakom ökningen stod uppblossande våldsamheter och utdragna konflikter i länder som Etiopien, Burkina Faso, Myanmar, Nigeria, Afghanistan och Kongo-Kinshasa.

Laddar…