”Nej, de relativa betygen var inte likvärdiga”

Synen på vad som är normalt innebär att fler elever än nödvändigt kommer att misslyckas och må dåligt i skolan så som den fungerar idag, skriver artikelförfattaren.
Synen på vad som är normalt innebär att fler elever än nödvändigt kommer att misslyckas och må dåligt i skolan så som den fungerar idag, skriver artikelförfattaren. Foto: Anders Wiklund/TT

De relativa betygen var inte likvärdiga, de fungerade inte som det var tänkt och många elever fick glädjebetyg. Betygsdebatten leder fel, skriver betygsexperten Per Måhl.

Publicerad
Annons

I sista avsnittet av tv-serien ”Vem mördade skolan?” kastar Jesper Rönndahl fram en intressant hypotes: Det kanske är den svenska debatten som har mördat skolan. När det gäller hans program om betyg håller jag med. Här påstår en professor att de relativa betygen (som användes i svenska skolan från 1960-talet till 90-talet) fungerade bra, det fanns ingen betygs­inflation och betygen var likvärdiga. Andra påstår att elever med 1:or och 2:or klarade sig bra. Inget av detta är sant.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons