Recension

De fyra böckerna (Si Shu)En drabbande studie i kinesiskt förtryck

Yan Liankes ”De fyra böckerna” består av fragment av flera fiktiva manus som tillsammans ger en bild av propagandan, förtrycket och svälten under ”Det stora språnget” i Kina.
Yan Liankes ”De fyra böckerna” består av fragment av flera fiktiva manus som tillsammans ger en bild av propagandan, förtrycket och svälten under ”Det stora språnget” i Kina. Foto: Atlantis

”De fyra böckerna” är en av de stora romanerna om diktaturen. I sin skildring av ett omskolningsläger i Kina under ”Det stora språnget” ger Yan Lianke läsaren en otäck studie i internaliserat förtryck.

Publicerad
Annons

Yan Lianke väver in satiren i en mytisk, legendartad och allegorisk ram. Läsaren vaggas in i en lunk, som om man läser en urkund, eller något bortom den realism som den politiska satiren ofta anknyter till för att kunna utöva sin verkan.

Men så tränger något annat fram. Grymheten får påtaglig form, och texten blir mer drabbande än den varit om den satiriska syftningen bestämt dess form eller tilltal. I ”Drömmar om byn Ding”, som gavs ut på svenska för tre år sedan, berättar Yan Lianke om ett bedrägeri med bloddonationer som leder till en aids-epidemi på den kinesiska landsbygden. Det är en fruktansvärd berättelse, som vi hör från andra sidan. Yan Lianke växlar mellan ett direkt återgivande av skeendet och drömmar och visioner, som blir en del av textens verklighetserfarenhet. Romanen återgår på historiska händelser, och det hade varit lätt att skriva en naturalistisk indignationsprosa. Men Yan Lianke bryter genom realismens vaneseende och tvingar oss att se tydligare.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons