Arabia FelixÄventyrlig expedition söker meningen med livet

I ”Arabia Felix” reser fem vetenskapsmän ut i världen för att finna kunskap – och möjligen också meningen med livet.
I ”Arabia Felix” reser fem vetenskapsmän ut i världen för att finna kunskap – och möjligen också meningen med livet. Foto: Dragan Popovic

Vid sjön Greckens strand tas publiken med på en äventyrlig seglats på jakt efter kunskap och mening med livet. Danske kungen och Carl von Linné hejar på och allt går med musik.

Sara Granath
Publicerad
Annons

Jemen kallades en gång Det lyckliga Arabien av ett språkligt/geografiskt misstag. I dag är beteckningen en blodig ironi. Men i Johan Bernanders ”Arabia Felix” finns åtminstone ett riktigt lyckligt ögonblick då en hårt prövad vetenskaplig expedition njuter kaffe och en tids frid just i detta sydliga Arabien.

På Stadra sommarscen har vi år efter år fått möta kulturpersonligheter, helst författare med anknytning till den vackra platsen norr om Nora. I år omges fiktionen av telefonsamtal, där den konstnärlige ledaren Magnus Wetterholm motvilligt går med på att årets pjäs helt släpper förtöjningarna och seglar ut på haven, med Köpenhamn som utgångspunkt. Den ramen ger en lagom distans och lätthet åt historien som berättas med hjälp av Stadras egna teaterbarn och trotjänaren Eva Haldert som får iklä sig rollen som Carl von Linné.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons