Sveriges största katastrof skördade noll offer

Stora stöten idag.
Stora stöten idag. Foto: Erika Hallhagen

Just nu flyttas Kiruna på grund av att gruvdriften i Kiirunavaara gör att marken riskerar att rasa. På midsommardagen för 330 år sedan hände exakt det i Falun – gruvan kollapsade.

Dick Harrison
Publicerad
Annons

Den 25 juni 1687, för exakt 330 år sedan (om vi räknar bort tidsförskjutningen mellan dåtida juliansk och nutida gregoriansk kalender), inträffade en av Sveriges såväl största som lindrigaste katastrofer genom tiderna. Vid och under Kopparberget i Falun hade gruvdrängar under flera sekler grävt fram en myriad av gruvgångar, så kallade orter, utan någon god och sammanhängande plan. Den underjordiska bikupan levde på lånad tid, och 1687 rann denna ut. Gruvan kollapsade. Ett hål på mellan 300 och 400 meter, skapades, idag känt som Stora stöten. Numera sträcker sig hålet 100 meter ned från den omgivande jordytan, med följd att ”stöten” fullständigt präglar de minnesbilder besökare till Falun har av stadens största sevärdhet.

Men ingen dog. Inte en enda människa. Varför? Därför att katastrofen till följd av en sällsamt lycklig slump inträffade på midsommardagen, en av ytterst få dagar på året då samtliga arbetare i koppargruvan var lediga. När allt föll samman var den annars nog så livsfarliga arbetsplatsen folktom. Inte heller ekonomiskt var det någon större katastrof. Det fanns gott om malm kvar att bryta utanför Stora stöten. Sverige kunde andas ut.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons