Svensk extremhöger mobiliserar internationellt

Den amerikanske vit makt-ledaren Richard Spencer är inbjuden som talare på en konferens i Sverige som anordnas av Daniel Friberg och Christoffer Dulny, två företrädare för den svenska extremhögern. Arkivbild.
Den amerikanske vit makt-ledaren Richard Spencer är inbjuden som talare på en konferens i Sverige som anordnas av Daniel Friberg och Christoffer Dulny, två företrädare för den svenska extremhögern. Arkivbild. Foto: Linda Davidson

Svenska högerextremister inspireras av framgångarna för amerikanska alt-right-rörelserna. Två föregrundgestalter inom svensk extremhöger har bjudit den amerikanske vit makt-ledaren Richard Spencer till Sverige i höst.

TT
Publicerad
Richard Spencer. Arkivbild.

Richard Spencer. Arkivbild.

Foto: David J. Phillip
Den svenska nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen ses som en förebild av amerikanska högerextremister. Arkivbild.

Den svenska nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen ses som en förebild av amerikanska högerextremister. Arkivbild.

Foto: Janerik Henriksson/TT
Annons

Richard Spencer organiserade den högerextrema demonstration i Charlottesville, som resulterade i att en motdemonstrant dödades av en nazistsympatisör. Spencer är inbjuden att tala på en konferens som Daniel Friberg och Christoffer Dulny, två företrädare för den svenska extremhögern, arrangerar i november, skriver Aftonbladet.

Friberg och Dulny var själva på plats i Charlottesville under demonstrationerna, som arrangerades i protest mot avlägsnandet av en staty föreställande sydstatsgeneralen Robert E Lee. Daniel Friberg är vd för förlaget Arktos som översätter och ger ut litteratur som är central för amerikanska och europeiska grupper på den extrema högerkanten. Christoffer Dulny hade tidigare en ledande position inom Sverigedemokraterna i Stockholm och har arbetat som tjänsteman inom partiet.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons