Skärgårdens 5 bästa grillrestauranger

Grillat doftar sommar. Vi har samlat det bästa Stockholms skärgård har att erbjuda när det kommer till grillad korv, piggvar och spädgris.

Gabriella Kvarnlöf
Publicerad
Annons

1 / 5

Harö Natur @59n18e

Foto: Harö Natur

Gör dig beredd på en smakresa utöver det vanliga. Med sina två kök, en restaurang och en pizzeria, blir alla i familjen nöjda vid ett besök på Harö Natur. I restaurangen finns två fasta menyer att välja mellan, där de grillade skaldjuren står högst upp på önskelistan. Doften av grillade krabbor, räkor och kräftor gör att munnen vattnas. Prova gärna den lätt sotade pilgrimsmusslan! En stor del av råvarorna plockas från restaurangens närliggande trädgårdsland och personalen pratar gärna länge och ingående om menyn och vilken dryck som kommer förhöja smakupplevelsen.

Gummerholmen 119, Sandhamn

Annons
Annons

2 / 5

Kärleksbaren på Bockholmen Hav & Restaurang

Foto: Bockholmen Hav & Restaurang

Ibland behöver man inte åka så långt ut i skärgården för att njuta av god mat. Många känner säkert till Bockholmen Hav & Restaurang, belägen i en gammal grosshandlarvilla i Stockholms innerskärgård. Under sommaren, när vädret tillåter, öppnar man Kärleksbaren nere vid vattenbrynet där en diger grillbuffé dukas upp. Om kvällarna grillas allt från oxbringa till spädgris och tonfisk med tillbehör som focaccia, grillad aubergine och äppel- och curryslaw. Njut av grillade läckerheter på Kärleksbarens trädäck samtidigt som solen går ner över det glittrande vattnet.

Bockholmsvägen 20, Solna

Annons
Annons

3 / 5

Gällnö Bar

Foto: Gällnö Bar

Styr båten mot pittoreska Gällnö och öns hotell och vandrarhem. Här finns, förutom boende en välskött handelsbod, ett café och en bar. På Gällnös sommaröppna bar är maten enkel och omsorgsfullt lagad. Råvarorna av högsta kvalitet är inhämtade från närområdet, men fokus ligger på Medelhavets smakvärld. Menyn är komponerad med säsongens råvaror i fokus och de grillade korvarna är något utöver det vanliga. De är inköpta från lokala slaktare i stan och serveras med matiga sallader och grillade grönsaker. De flesta borden står ute i trädgården, under äppelträden, men blir det för varmt kan man även sätta sig inne i den mysiga sjöboden.

Gällnöby, Gällnö

Annons
Annons

4 / 5

Furusunds värdshus

Foto: Furusunds värdshus

Välj mellan att sitta i den vackra matsalen, orangeriet eller barloungen – var du än sitter sprider utsikten över ångbåtsbryggan och vattnet ett gemytligt lugn över middagen. Luta dig tillbaka och se de stora kryssningsbåtarna sakta glida förbi längre ut till havs. På Furusunds värdshus erbjuds både fisk- och kötträtter som tillagats vid restaurangens kolgrill. Grillad uer med ångad kål, körvelsås och potatiscrème är ett alternativ. Grillad picanha med sommargrönsaker och sötsyrlig svartpepparsky ett annat. I vilket fall, är du sugen på grillat är Furusunds värdshus ett säkert kort att satsa på.

Furusunds Strandväg 2, Furusund

Annons
Annons

5 / 5

Båtshaket

Foto: Båtshaket

Jacob Nermark Hjelm, Jonathan Mattsson och Jim Hammargren – trion bakom succéer som Copine på Östermalm och Jim & Jacob i Vasastan – har i sommar tagit över Båtshaket på Ålö. I en liten vik i södra skärgården bjuds besökare in att slå sig ner på det öppna trädäcket för att insupa kobbar, skär, vikar, hav – och grillat. Det finns en hel del rökt fisk på menyn men heta tips är att prova de grillade alternativen: piggvar, entrecôte och iberico. Till förrätt är kolgrillad, färsk majskolv ett måste. Här tar man inga bokningar, men det finns oftast gott om platser att slå sig ner på.

Ålö brygga 1, Ålö

Annons
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons