Göran Persson: ”En chans för Bryssel”

Nu kommenterar förre statsministern den brittiska folkomröstningen. Han menar att resultatet kan bli en nystart för EU-projektet.

– EU får nu en chans att putsa bort en del dumheter, säger Göran Persson till SvD.

Statsminister Stefan Löfven uppmanade under fredagen till samling och kallar resultatet en väckarklocka för Europa.

Uppdaterad
Publicerad
Annons
"EU får nu en chans att putsa bort en del dumheter som man har ägnat sig åt", säger Göran Persson till SvD.

"EU får nu en chans att putsa bort en del dumheter som man har ägnat sig åt", säger Göran Persson till SvD.

Foto: Tomas Oneborg

1 / 13

De svenska reaktionerna på att det brittiska folket röstat för att lämna EU har varit starka. Här samlar SvD kommentarer från politiker, statsvetare och makthavare inom svensk politik.

Centerledaren Annie Lööf kallar resultatet för ett mardrömsbesked och Jonas Sjöstedt (V) vill omförhandla Sveriges EU-medlemskap. Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) är inte nådig i sin sågning av Storbritanniens konservativa, avgående premiärminister David Cameron och menar att det är världsrekord i dåligt ledarskap.

Skrolla nedåt för att läsa reaktionerna på britternas folkomröstning:

Göran Persson: "En chans för Bryssel"

"EU får nu en chans att putsa bort en del dumheter som man har ägnat sig åt", säger Göran Persson till SvD. Foto: Tomas Oneborg

Den förre statsministern Göran Persson är överraskad över resultatet, men varnar för att dra för långtgående slutsater nu.

EU får nu en chans att putsa bort en del dumheter som man har ägnat sig åt.

– Det är så ohyggligt mycket domedagsstämning nu, jag varnar lite för det. Man kan komma att gå stärkt ur detta – om man agerar på rätt sätt, och det gäller även EU.

Persson menar att det här kan vara chans för Bryssel att rensa upp i byråkratin och starta om EU-projektet.

– EU får nu en chans att putsa bort en del dumheter som man har ägnat sig åt. Att man gått för långt i detaljregleringen av staternas inrikespolitiska frågor, inte minst på miljöområdet. Den där typen av brysselsk klåfingrighet har man nu chansen att i grunden revidera, säger Göran Persson.

Folkomröstningens resultat ger också medlemsstaterna en bättre position inför eventuella omförhandlingar av medlemsstaternas villkor, tror Persson.

– Europas politiker får nu en stark ställning gentemot brysselbyråkratin i den förhandlingen.

Göran Persson vill också tona ner betydelsen av Storbritannien som Sveriges viktigaste allierade i EU.

– I frihandelsfrågor har de varit viktiga, men i EU-projektet i övrigt har de inte varit våra bästa bundsförvanter. Till exempel när det kommer till de sociala dimensionerna, vad vi vill åstadkomma med arbetstagarnas rättigheter och sådana saker. För vår del är det samarbetet med Tyskland som varit ryggraden, och det kommer att fortsätta att gälla.

Göran Persson tycker att det är anmärkningsvärt hur röstsiffrorna ser ut för de olika åldersgrupperna i Storbritannien.

– Det är de äldre som röstat ut dem ur EU. En ny brittisk premiärminister har en väldigt besvärlig inrikespolitisk situation att hantera nu.

Men Persson tycker alltså att man ska vara försiktig med att dra för dramatiska slutsatser.

– Hur den slutliga lösningen i EU kan komma att se ut vet vi inte ännu, det kan mycket väl komma att beskrivas som en nystart. Man ska inte se det här som en katastrof, säger Persson.

Annons
Annons
– Det här var inte ett resultat jag hoppats på, sa Stefan Löfven vid en pressträff på fredagen.

– Det här var inte ett resultat jag hoppats på, sa Stefan Löfven vid en pressträff på fredagen.

Foto: Christine Olsson/TT

2 / 13

Stefan Löfven: "En väckarklocka för Europa"

– Det här var inte ett resultat jag hoppats på, sa Stefan Löfven vid en pressträff på fredagen. Foto: Christine Olsson/TT

Stefan Löfven sa vid en pressträff på midsommaraftonens morgon att Sverige nu kommer att mista en viktig handelspartner. Men att han tror att EU-samarbetet ändå har en framtid.

Nu behövs samling, inte splittring, och ett Europa som står på medborgarnas sida

– Det här påverkar inte vår övertygelse om hur viktigt samarbetet i Europa är. Detta gäller speciellt för Sverige som är ett litet exportberoende land, sa Löfven.

– Vårt behov av ett fungerande Europasamarbete har aldrig varit större. Europa står otvivelaktigt inför stora utmaningar, bland annat på migrationsområdet. Valresultatet är en väckarklocka för Europa. Vi måste kunna visa att samarbetet kan hantera de stora utmaningarna, med sikte på människors liv och verklighet.

En fråga som Löfven framhöll som viktig att samarbeta kring var, förutom migrationspolitiken, att alla jobb ska ge skäliga löner. Han sa också att han kommer att bjuda in till ett toppmöte nästa år för att diskutera sociala frågor.

Löfven menade att de förhandlingar om Storbritanniens utträde som nu tar sin början måste få ta tid.

– Sverige och övriga medlemsstater står redo att förhandla med Storbritannien, men det kommer att ta tid. Processen ska ske i ordnade former, och det är viktigt att behålla goda relationer.

Stefan Löfven dolde inte sin besvikelse över britternas beslut, men uppmanade att hålla ihop EU.

– Det här var inte resultatet jag hade hoppat på. Men nu behövs samling, inte splittring, och ett Europa som står på medborgarnas sida, sa Stefan Löfven.

Annons
Annons
Maja Suslin/TT
Foto: Maja Suslin/TT

3 / 13

Anna Kinberg Batra: "Sverige förlorar en viktig partner"

Foto: Maja Suslin/TT

Anna Kinberg Batra (M) överraskades som så många andra av resultatet.

– Jag tycker att det här är väldigt tråkigt. Det är stort och det påverkar både Europa och Sverige. Det är svårt att säga vad det blir för effekter. Vi förlorar också en viktig partner i att göra EU bättre.

Hur allvarligt är det här?

– Det är stort, det är svårt att spekulera. Det är ett stort och ett viktigt land och utbytespartner. Nu är det viktiga att söka vägar framåt.

Hur går man vidare?

– Det krävs reformer och att EU prioriterar rätt. Vi är mitt i en flyktingkris där bara en handfull, om ens det, tar ansvar. Det krävs jobb, tillväxt och handel.

Om EU får fler länder att ta emot flyktingar – kan inte det få fler länder att vilja gå ur?

– Europa måste visa att vi klarar gemensamma problem. Vägen framåt går genom att visa att EU förtjänar förtroende.

Annons
Annons
Christine Olsson/TT
Foto: Christine Olsson/TT

4 / 13

Magdalena Andersson: "Sverige står starkt"

Foto: Christine Olsson/TT

Vid pressträffen på fredagen sa finansminister Magdalena Andersson att Sverige står starkt i en tid av ökad osäkerhet nu när Storbritannien valt att lämna EU.

Det handlar om att följa utvecklingen noga de närmaste dagarna och veckorna och ha en hög beredskap.

– Vi har ordning och reda i de offentliga finanserna, bankerna är väl kapitaliserade och myndigheterna är redo att agera vid behov, sade hon enligt nyhetsbyrån Direkt.

Magdalena Andersson betonade att folkomröstningen inte innebär att Storbritannien omedelbart måste lämna EU-samarbetet, utan de ska först lämna in en ansökan om detta. Därefter följer förhandlingar som kan ta både kortare och längre tid än två år.

Ekonomiska experter har varit eniga om att Brexit kommer att medföra negativa konsekvenser för såväl Storbritannien som för EU. Kostnader kommer att uppstå dels på grund av ökad osäkerhet på kort sikt, men också minskad handel på längre sikt.

På frågan om detta kan vara inledningen på en ny stor internationell finanskris svarade Andersson att bland annat regleringar minskat sårbarheten. Sverige är också väl rustat nu.

– Men det handlar om att följa utvecklingen noga de närmaste dagarna och veckorna och ha en hög beredskap, sade Magdalena Andersson.

Andra ministrar har också uttalat sig under fredagen. Morgan Johansson skräder inte orden om David Camerons agerande.

Skrolla nedåt och läs fler reaktioner:

Annons
Annons
Christine Olsson/TT
Foto: Christine Olsson/TT

5 / 13

Morgan Johansson: "Världsrekord i dåligt ledarskap"

Foto: Christine Olsson/TT

Sveriges justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) är inte nådig i sin sågning av Storbritanniens konservativa, avgående premiärminister David Cameron.

”Cameron har slagit världsrekord i dåligt ledarskap. Splittrar EU och UK, delar sitt eget parti och får själv avgå”, skriver han på Twitter.

Cameron har kampanjat för att Storbritannien skulle stanna i EU. Efter nederlaget meddelade han på morgonen att ”han inte är rätt kapten att stabilisera skutan”.

Annons
Annons
Busch Thor vill kämpa mot överstatlighet.

Busch Thor vill kämpa mot överstatlighet.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

6 / 13

Ebba Busch Thor: "Kamp mot överstatlighet"

Busch Thor vill kämpa mot överstatlighet. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Ebba Busch Thor (KD) tycker att det är en tung dag men lyfter fram Storbritanniens som en partner i motstånd mot att flytta makt till Bryssel.

– Sverige har mist sin närmaste allierade i kampen mot överstatlighet. Jag anser att Sverige och Storbritannien på det stora hela varit goda samarbetspartners i att med jämna mellanrum ifrågasätta om beslut hör hemma på EU-nivå

Busch Thor tycker att Sverige nu måste driva på för ett förändrat EU.

– Min uppfattning är att vi nu behöver vara aktivt pådrivande för att sätta en reformagenda för EU-samarbetet. Det är uppenbart att det i delar saknas förtroende för vad EU har utvecklats till, med ökad överstatlighet och beslut som inte hör hemma på EU-nivå. Vi måste vara beredda på att förändra samarbetet.

Annons
Annons
Jessica Gow/TT
Foto: Jessica Gow/TT

7 / 13

Birgitta Ohlsson: "EU:s djupaste kris"

Foto: Jessica Gow/TT

Birgitta Ohlsson (L), före detta EU-minister, är besviken över resultatet men menar att man nu måste stå upp för ett överstatligt samarbete.

– Det här är en sorgens morgon för mig som är liberal och Europavän. Jag känner mig bedrövad, det är en stor besvikelse.

Hur tror du att detta kommer påverka EU-samarbetet?

– Britternas utträde kommer tidigast kunna ske juni 2018, det är ett tag tills dess, men det är klart att EU står inför sin djupaste kris nu. Och det är egentligen många parallella kriser samtidigt. Vi ser hur länder som Polen och Ungern urholkar mänskliga rättigheter, länder vägrar att ta hand om flyktingar. Relationerna mellan länderna är sargade, och det är ett sargat europeiskt samarbete.

Ebba Busch Thor har kommenterat resultatet och menar att Sverige och Storbritannien båda kämpade mot överstatligheten, delar du den bilden?

– Nej jag delar absolut inte den bilden, ska vi lösa de utmaningar som vi har just nu så krävs mer samarbete på överstatlig nivå. Jag tror att många politiker kommer att smittas av den här debatten nu, men vi måste kunna hålla flera tankar i huvudet samtidigt. EU behöver mer öppenhet men också mer samarbete. Vi måste våga stå upp för det här samarbetet.

Birgitta Ohlsson varnar också för populism i svallvågorna efter brexit.

– Det är viktigt att inte bara följa opinionen nu, utan också leda den. De som applåderar nu är populisterna. Jag kan tycka att det finns en historielöshet här, många unga tar det som EU inneburit för givet. Minnen av krigen har bleknat. Man glömmer bort att EU bildades för att vi aldrig ville se krig igen.

Annons
Annons
Jonas Sjöstedt (V) vill att Sverige inleder förhandlingar om villkoren för vårt EU-medlemskap.

Jonas Sjöstedt (V) vill att Sverige inleder förhandlingar om villkoren för vårt EU-medlemskap.

Foto: Pavel Koubek/TT

8 / 13

Jonas Sjöstedt: "Omförhandla Sveriges villkor"

Jonas Sjöstedt (V) vill att Sverige inleder förhandlingar om villkoren för vårt EU-medlemskap. Foto: Pavel Koubek/TT

Nu har EU-samarbetet förändrats i grunden, det gamla EU finns inte kvar.

Jonas Sjöstedt (V) menar att det här måste få konsekvenser för Sveriges medlemskap i EU, och att avtal måste omförhandlas.

– Nu har EU-samarbetet förändrats i grunden, det gamla EU finns inte kvar. Men det här öppnar andra möjligheter för länder som inte är med i den europeiska unionen. Vi har föreslagit att man ska omförhandla det EES-avtal som EU idag har med Norge Island, eftersom Storbritannien är så viktig när det gäller handel och ekonomi. Då kan vi se till att vi har frihandel, studentutbyte och rörlighet på arbetsmarknaden, och ha det nära samarbetet med britterna fast de har röstat nej.

Jonas Sjöstedt tycker också att vi måste låta britterna fortsätta samarbeta med EU.

– Det är viktigt nu att man inte blir primitiv och försöker straffa britterna.

Hur ser du på Sveriges framtid i EU?

– Vi vill omedelbart inleda en omförhandling av Sveriges villkor, för att få mindre makt för EU. Till exempel att man respekterar svenska kollektivavtal, att vi kan ha rätt att ha hårdare miljökrav. Vi tycker också att EU:s budget måste omförhandlas, vi måste spara och dra ner på kostnader.

Sjöstedt utesluter inte att Sverige håller en egen omröstning om fortsatt medlemskap.

– Så småningom kommer vi att veta förutsättningarna både för vårt medlemskap och för Storbritannien, och då kan det bli aktuellt att diskutera en folkomröstning. Men vi måste veta hur situationen ser ut innan vi folkomröstar i Sverige.

Jonas Sjöstedt uppmanar också Stefan Löfven att omedelbart sammankalla partiledarna för att diskutera hur Sverige kan samarbeta med Storbritannien

– Det går inte att sticka huvudet i sanden och tycka att EU är bra och allt ska fungera som förut.

Annons
Annons
Nicholas Aylott

Nicholas Aylott

9 / 13

Nicholas Aylott: "Kan vara livsfarligt för EU"

Nicholas Aylott

Ur ett statsvetenskaplig perspektiv är den förestående brexit intressant på flera plan. Statsvetaren Nicholas Aylott vid Södertörns Högskola är minst sagt förvånad.

– Jag är chockad. Jag trodde att de ekonomiska argumenten skulle få opinionen att väga över i sista stund, säger han.

Aylott tror att britternas beslut kan få två olika konsekvenser inom EU.

– Det finns säkert de medlemsstater som ser att en bromskloss försvunnit och nu vill arbeta för en snabbare integration inom EU, med även gemensam skattepolitik, försvarspolitik och utrikespolitik på EU-nivå.

Om det nu inte går uppenbart dåligt för Storbritannien så kan det vara ett livsfarligt slag för EU.

På den andra sidan ser Nicholas Aylott de som vill se resultatet som en varningssignal om att fler länder kan följa efter.

– På kort sikt blir detta säkert en hjälp för EU-skeptikerna, men på längre sikt beror det helt på hur processen att lämna går. Om det nu inte går uppenbart dåligt för Storbritannien så kan det vara ett livsfarligt slag för EU.

Även för Labourpartiet kommer brexit att få konsekvenser, och det har mycket att göra med partiledaren.

– Jeremy Corbyn anses ha varit oentusiastisk i kampanjen och Labour är nu djupt splittrat.

Det är tydligt att resultatet i brexit är resultatet av ett splittrat land, sammanfattar Nicolas Aylott.

– Det här är ett uppror från periferin, både geografiskt, socialt och utbildningsmässigt.

Annons
Annons
Erik Nylander/TT
Foto: Erik Nylander/TT

10 / 13

Annie Lööf: "Detta splittrar Europa"

Foto: Erik Nylander/TT

Centerledaren Annie Lööf kallar resultatet i omröstningen för en mardröm.

– Det är en sorgens morgon, det här är ett mardrömsbesked. Det här gör att EU blir svagare, Storbritannien blir svagare och Sverige förlorar en viktig allierad i EU inte minst i frågor kring jobb och handel, men också trygghetsfrågor och miljöfrågor.

Vad kan det här innebära för den EU-kritiska opinionen som finns i flera länder?

– De som applåderar brexit är populister som Marine Le Pen i Frankrike, Jimmie Åkesson i Sverige och Putin i Ryssland. Det är därför detta är ett mardrömsbesked. Det är uppenbart att detta splittrar Europa.

– Vi måste med kraft nu se till att utveckla EU, visa på de fördelar som finns med att samarbeta och då krävs det handlingskraft, att politiker från hela Europa tar sig i kragen och kommer överens.

Det här kommer leda till ett splittrat Storbritannien som kommer få konsekvenser för lång lång tid framöver.

Hur ska det gå till?

– Det är en prövningens tid som väntar, vi har turbulenta dagar och år framför oss. Vi ser nu kraftiga reaktioner på aktie- och valutamarknaderna, och det här är bara en föraning om utvecklingen de kommande veckorna.

Var det ett misstag av David Cameron att lova en folkomröstning?

– Folkomröstningar är viktiga, det ger möjlighet för medborgare att vara med och påverka. Men jag tror att han själv tycker att det var ett misstag. När han utlyste folkomröstningen så trodde han att Storbritannien skulle rösta för att stanna kvar och det var ett ödesdigert beslut. Det här kommer leda till ett splittrat Storbritannien som kommer få konsekvenser för lång lång tid framöver.

Annons
Annons
Utrikespolitiska institutet.
Foto: Utrikespolitiska institutet.

11 / 13

Lena Karlsson: "Oron på Irland är stor"

Foto: Utrikespolitiska institutet.

Konflikten mellan Irland och Storbritannien kan blossa upp igen efter ett brexit.

– Det kan bli en snabb förändring nu, säger Lena Karlsson, redaktör för Utrikespolitiska institutets tidskrift Världspolitikens Dagsfrågor.

Med ett utträde ur EU kommer Storbritannien fortfarande ha en landgräns till ett EU-land, Irland. Den långa konflikten mellan Storbritannien och Irland har lagt sig de senaste åren även om den inte försvunnit helt.

– Irland och Storbritannien har kunnat samarbeta bättre när båda länderna varit en del av EU, trots att konflikten finns kvar. EU har även stöttat flera försoningsprojekt mellan länderna, säger Lena Karlsson som särskilt följer utvecklingen i Storbritannien och Irland.

Majoriteten av de som röstade i Nordirland ville stanna i EU, 55,8 procent. Frågan om en folkomröstning för att ena Irland har redan föreslagits av den nordirländska republikanska ledamoten Martin McGuinness, skriver The Independent.

– Det finns en oro på Irland för hur detta kommer att påverka landgränsen som under de senaste åren varit helt öppen, säger Lena Karlsson.

Annons
Annons
Jimmie Åkesson

Jimmie Åkesson

Foto: Tomas Oneborg

12 / 13

Jimmie Åkesson: "Eliten har fått en rejäl näsknäpp"

Jimmie Åkesson Foto: Tomas Oneborg

Även Sverigedemokraterna (SD) vill att regeringen tar initiativ till att omförhandla villkoren för det svenska medlemskapet och att det sedan hålls en folkomröstning om resultatet.

SD har länge krävt en folkomröstning om det svenska EU-medlemskapet.

– Det är klart att detta stärks nu och legitimiteten för det kravet ökar, säger SD-ledaren Jimmie Åkesson.

Han glädjer sig över valresultatet i Storbritannien.

– Det här är oerhört positivt för Storbritannien, men framförallt för framtiden för det europeiska samarbetet. Nu har eliten i Bryssel fått en rejäl näsknäpp och det är precis vad som behövs, säger SD-ledaren.

Prova SvD digital 1 månad gratis kundservice.svd.se
Annons
Annons
Privat
Foto: Privat

13 / 13

Lisa Dellmuth: "Lämna inte känsliga ämnen till högerpopulister"

Foto: Privat

Den stora utmaningen är att återvinna väljarnas förtroende för EU - och det är inte politikerna i Bryssels uppgift. Ett folkligt stöd för EU kan bara byggas underifrån, eller på nationell nivå, menar Lisa Dellmuth, statsvetare vid Stockholms Universitet.

– Det är nationella regeringar och civilsamhället som behöver berätta varför EU är bra, det ska inte komma från EU, säger hon.

Hon blev förvånad och chockad när det visade sig att britterna röstade för ett brexit, därför att något liknande inte har hänt förut. Unionen har istället utvidgats de senaste åren.

– Förhoppningsvis kan det lugna sig snart så att vi kan manövrera oss ut ur den här krisen.

För att öka EU:s popularitet räcker det inte att betala ut bidrag till olika regionala projekt eller ge stöd till jordbruket. Det behövs mer än så.

– Regeringarna behöver diskutera EU mer öppet, man lämnar de känsliga ämnena till högerpopulister.

Hon ser allvarligt på den rädsla som medborgare känner i flera EU-länder. Det handlar om oro för landets traditioner och hur det kan förstöras av invandring.

– Här tror jag att man måste prata om hur EU kan bevara ländernas ekonomi och även traditioner.

Vad som kommer att hända på lång sikt vågar hon inte svara på, men på kort sikt ser hon flera konsekvenser. EU kommer att lägga mycket resurser på avtalet med Storbritannien. Resurser som hade behövts till annat, som migration.

– Jag ser en tendens till mer nationalism i motsats till samarbete och kompromiss, brexit påskyndar den trenden.

Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons