En man fyller på sin bil vid en bensinmack. Priset på diesel är cirka 0,1 US Dollar per liter, bara Venezuela är billigare.
En man fyller på sin bil vid en bensinmack. Priset på diesel är cirka 0,1 US Dollar per liter, bara Venezuela är billigare. Foto: Jonas Gratzer

Svarta guldet Irans vapen mot Saudiarabien

Efter år av sanktioner är Iran återigen fritt att sälja sin viktigaste exportvara på den globala marknaden. Landet har återtagit marknadsdelar snabbare än någon kunnat ana. Oljan ger den religiösa regimen en chans att stärka statsfinanserna. Men det svarta guldet är också ett vapen i en pågående konflikt med Saudiarabien, där stridslinjerna är såväl religiösa som geopolitiska, rapporterar frilansjournalisterna Jonas Gratzer och Ivar Andersen.

Publicerad

TEHERAN. Efter år av sanktioner är Iran återigen fritt att handla med omvärlden och i Teheran är entusiasmen påtaglig. Affärsmässan Iran Oil Show samlar hundratals företag från hela världen och bland montrarna minglar representanter för europeiska storbolag med kolleger från den lokala energisektorn.

– Det är precis som en fest, vi är värdarna och de är gästerna, säger Nasim Mortezapour, vice vd på iranska TBN som tillverkar elektronikutrustning för oljeplattformar.