Annons

Snabbkurs ger dig grepp över pensionen

Ta kontroll över din pension trots att du närmar dig pensionen. För att ge svenska pensionssparare bättre översikt över sin pension har SPP tagit fram två tjänster: en snabbkurs med praktiska tips och en tjänst som räknar vad du behöver spara själv.

SPP har med Dailybitsof tagit fram en snabbkurs inför livet som pensionär.

SPP har med Dailybitsof tagit fram en snabbkurs inför livet som pensionär.

Foto: lev dolgachov
SPP har med Dailybitsof tagit fram en snabbkurs inför livet som pensionär.

SPP har med Dailybitsof tagit fram en snabbkurs inför livet som pensionär.

Foto: lev dolgachov
SPP har med Dailybitsof tagit fram en snabbkurs inför livet som pensionär. Foto: lev dolgachov

Det är många som närmar sig pensionen men känner att det är för sent att ta tag i pensionssparandet. Men det finns enkla tips som bevisar motsatsen. SPP har med Dailybitsof tagit fram en snabbkurs inför livet som pensionär. Kursen bygger på att deltagaren får dagliga mikrotips med enkla och effektiva tips kring pensionssparande. Kursen riktar sig särskilt mot personer som är 55 år eller äldre.

– Det är bland annat smarta tips kring pensionsålder och hur du kan tänka om skatter samt vilka skydd du ska ha på dina pengar, säger Maja Englund på SPP.

Vill ha kontroll och översikt

Wilsson menar att för många av SPPs kunder är det viktigt att ha översikt över sitt pensionssparande och därmed få en känsla av kontroll. En fråga som ofta återkommer är vid vilken ålder man bör pensionera sig. SPP har tagit fram rekommendationer som är en del av kursen.

– Om du går tidigare än vid 65 års ålder får du mindre i pensionsutbetalningar än om du går senare. Ju längre du arbetar, desto högre blir din pension, säger Maja Englund på SPP.

Han pekar också vikten av att känna till skillnaderna mellan den allmänna pensionen och tjänstepensionen. Den allmänna pensionen går att laborera med kring exempelvis uttag av pengar medan tjänstepensionen är mindre flexibel.

Tagit fram särskild tjänst

För att få översikt och kunna jämföra sig med andra i liknande ekonomiska situation har SPP tagit fram tjänsten ”Spara med SPP”. Tjänsten är byggd för där vem som helst kan räkna ut en pensionsprognos utifrån när du är född, månadslön och önskad pensionsålder. Du kan testa tjänsten här!

Ett vanligt råd kring pensionssparande är att "Ta hög risk när du är ung, sänk risken när du blir äldre…". Det är ett råd som Maja Englund ställer sig tveksam till.

– Vi säger inte att det är fel, men om vi får vara friska och leva längre är det lite tidigt att inte ta någon risk alls redan vid pensioneringen. På lång sikt går börsen upp men däremellan går den ibland ned, så också värdet på ditt sparande. Tyvärr kan man inte få både hög avkastning och låg risk, det är helt enkelt inte så det funkar, precis som mycket annat av livets val, säger hon.

Vill du gå snabbkursen ”Praktiska tips för dig som snart blir pensionär?”. Klicka här för att anmäla dig.