FN kritiserar svenska pensionsfonder

FN-kommittén för sociala rättigheter rekommenderar Sverige att lagstifta hårdare kring svenska pensionsfonders placeringar utomlands. Kommittén menar att fondernas arbete kring mänskliga rättigheter är bristfälligt och behöver förändras.

Sandra Johansson
Publicerad
Annons

Svensk lagstiftning är för svag för att säkerställa att svenska pensionspengar inte bidrar till att kränka mänskliga rättigheter utomlands. Det är kontentan av ett uttalande från FN:s kommitté för ekonomiska, sociala och kulturella rättigheter som har undersökt hur Sverige lever upp till åtaganden om att värna mänskliga rättigheter.

Kommittén är kritisk till regeringens styrning av våra allmänna pensionsfonder, AP-fonderna. Fonderna har fått återkommande kritik för att investera i exempelvis gruvbolag vars verksamhet anklagas för att leda till torka och miljöförstöring för lokalbefolkningen i Colombia. Andra AP-fonden har också fått kritik för att investera i mark i Brasilien som tagits från jordbrukande lokalbefolkning som tvingats från sina hem. FN-kommittén uppmanar nu Sveriges regering att lagstifta för att se till att svenska pensionspengar inte indirekt kränker mänskliga rättigheter.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons