Tyrannens tid: Om Sverige under Karl XIIHär kastas obarmhärtigt ljus över tyrannen

Staty av kung Karl XII i Kungsträdgården. Nu kommer ännu en bok om hans regeringstid.
Staty av kung Karl XII i Kungsträdgården. Nu kommer ännu en bok om hans regeringstid. Foto: Patrik C Österberg/TT

Parallellerna till dagens diktaturer är åtskilliga i Magnus Västerbros läsvärda bok om Karl XII:s regim. Här skildras vanligt folks lidande medan kungen och hans arméer marscherade runt i Europa.

Dick Harrison
Publicerad
Annons

För tre år sedan fick Magnus Västerbro ett välförtjänt Augustpris i fackboksklassen för sin bok ”Svälten”, om 1860-talets hungerår, en av de senaste årens mest imponerande svenska populärvetenskapliga alster. När han nu återkommer med ännu en brett upplagd tidsskildring är det alltså med avsevärda förväntningar jag börjar läsa. Men inte utan farhågor: boken handlar om en av de mest genomtröskade perioderna i vårt förflutna, Karl XII:s regeringstid. Finns det verkligen en ny, stor vinkling som kan legitimera ännu en tegelsten om det tidiga 1700-talet?

Dubierna sveps bort tämligen omgående. Liksom i ”Svälten” kombinerar Västerbro effektivt och systematiskt en kronologiskt upplagd skildring av epoken med berättelser om enskilda människoöden i en tid som i ovanligt stor utsträckning präglades av allmänt elände: krig, utskrivningar, pest, despotism och fattigdom. Fågelperspektivet träder ideligen tillbaka för det skärskådande grodperspektivet, med individerna i centrum – och då menar jag inte generaler och knektar utan vanligt folk, de svenskar och svenskor som blev kvar hemma medan kungen och hans arméer marscherade runt i Europa.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons