ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Kommentar

Anders Q Björkman:

Polens regering skriver om historien

Anders Q Björkman
Judar från Polen och andra länder samlades den 10 juli i år för att minnas offren för en massaker i byn Jedwabne under andra världskriget. De judiska byborna låstes den 10 juli 1941 in i en lada som sedan brändes ner av deras polska grannar.
Judar från Polen och andra länder samlades den 10 juli i år för att minnas offren för en massaker i byn Jedwabne under andra världskriget. De judiska byborna låstes den 10 juli 1941 in i en lada som sedan brändes ner av deras polska grannar. Foto: Michal Kosc/TT

Den polska regeringens gränslösa patriotism tar sig alltmer absurda uttryck. Nu försöker man skriva om historien så att den bättre passar de styrande politikerna.

Anders Q Björkman
Publicerad

I maj beslutade den polska regeringen att chefen för ”Nationella institutet för hågkomst” (IPN) inte längre ska tillsättas genom normalt förfarande för statliga tjänster, utan att denna person ska väljas direkt av parlamentet, där det regeringsbärande partiet Lag och rättvisa har majoritet. Nu rapporterar Frankfurter Allgemeine Zeitung att man gjort sitt val: Jaroslav Szarek.

Laddar…