Marcus och Martinus: ”En del har kallat oss ”backstabbers”

Att ta steget från att vara en barnstjärna till en vuxen artist är svårt, berättar Marcus och Martinus. ”Det är svårt att få folk att förstå att vi har blivit äldre. Men genom att vi har varit med i Mellon och visat upp vår låt ”Air” så har det ändrats lite”, säger Martinus.
Att ta steget från att vara en barnstjärna till en vuxen artist är svårt, berättar Marcus och Martinus. ”Det är svårt att få folk att förstå att vi har blivit äldre. Men genom att vi har varit med i Mellon och visat upp vår låt ”Air” så har det ändrats lite”, säger Martinus. Foto: Ari Luostarinen

De håller på olika fotbollslag och tjafsar om det mesta. Men tvillingarna Marcus och Martinus kan inte tänka sig en artistkarriär utan den andra. ”Vi funkar bäst tillsammans”, säger Martinus.

Tina Harr
Publicerad

Marcus och Martinus är poptvillingarna från Norge som blev kända som 10-åringar och även fick massor av svenska fans med sin låt ”Elektrisk”. Nu har de hunnit fylla 21, och har gjort flera framträdanden i olika svenska program som ”Masked Singer” och senast i Melodifestivalen. (När intervjun gjordes hade inte Mellofinalen sänts)

Men varför är de egentligen med i svenska Melodifestivalen, undrar juniorreportern Nathalie.

Marcus: – För det första är Melodifestivalen i Sverige jättestort. Det är otroligt många som ser på programmet. Sedan vet vi ju att det är bra kvalitet på alla låtarna som är med.

Lykke: Vad har folk i Norge tyckt om det?

Martinus: – En del har varit arga och sagt saker som ”backstabbers" (förrädare) andra har varit glada. Det är lite ”mixed feelings”. Men det är ju inte krig, det är en musiktävling.

Nathalie: Blir ni nervösa innan ni ska uppträda på en tävling som Mello?

Martinus: – Ja, jag blir väldigt nervös. Hela huvudet fylls av tankar. Jag är rädd att jag ska glömma texten. Folk har förväntningar, man måste göra det bra och det är en tävling.

Lykke: Vad är det pinsammaste som har hänt er på en scen?

Marcus: – Precis i början av vår karriär ramlade jag och tappade min sko på scenen. Som tur var är vi ju två, så Martinus kunde fortsätta sjunga medan jag letade efter skon.

”Elektrisk" är vår bästa låt - i alla fall den med mest streams. Den har betytt mycket för oss och är också låten vi slog igenom med i Sverige”, säger Martinus på frågan vad de känner för sin megahit. Foto: Ari Luostarinen

Nathalie: Ni började ju på topp när ni var små. Hur laddar ni om?

Marcus: – Det är helt olika saker att vara artist som barn och vuxen. För att slå igenom som vuxen måste man kanske vara lite coolare. Vi är 21 nu och vill visa att vi kan göra musik som alla kan lyssna på. Men vi vill fortsätta vara oss själva, och vara förebilder för yngre.

Lykke: Vad var det jobbigaste med att bli känd som barn?

Marcus: – Kanske att vi missade mycket av vår normala barndom - att hänga med vänner och familj och ha sommarlov. Vi reste jättemycket. Det var roligt, men det är klart att det var slitsamt och att man hade hemlängtan och att det var jobbigt ibland. Det är baksidan av medaljen för att nå högt. Och vi ville bli bäst. Vi är tävlingsinriktade i allt vi gör.

Lykke: Jag har hört att ni är bra på fotboll. Vilka är era andra fritidsintressen?

Martinus: – Vi gillar fotboll som du säger, vi spelar Fifa och hänger med vänner. Vi är riktiga fotbolls-nördar. Jag håller på Chelsea!

Marcus: – Och jag håller på United. Så det kan bli bråk, skrattar han och berättar att de brukar sitta i olika lagtröjor i varsin ände av soffan och titta på matcherna.

Nathalie: Jag har två brorsor som bråkar hela tiden. Ni verkar ha en väldigt bra relation. Men vad brukar ni tjafsa om?

Marcus: – Allt egentligen! Vi ”krangler” (tjafsar) om vem som ska ha sista colan i kylen eller mest plats i bilen. Men det tar fem minuter sedan är det över.

Lykke: Vem av er är latast?

Martinus: – Det är Marcus.

Marcus: – Ja, det kanske är jag då.

Martinus: – Inte kanske, det är du.

Nathalie: Vill ni vara lika eller olika varandra?

Marcus: – Vi lånar kläder av varandra, de här skorna är Martinus till exempel, säger han och lyfter upp ena foten.

Martinus: – Vi vill vara lika men också visa att vi är två personer.

”Vi var ungefär lika gamla som er när vi slog igenom. Vi visste inte riktigt vad vi gjorde, utan hade bara roligt och sjöng. Och vi visste inte att det skulle bli en karriär av det”, säger Martinus till juniorreportrarna Nathalie och Lykke. Foto: Ari Luostarinen

Marcus berättar att innan han nyligen skaffade flickvän så hade tvillingbröderna som längst varit ifrån varandra i två dagar.

– Det var när Martinus var skadad och jag åkte på ett fotbollsläger utan honom. Sedan kom jag hem och tänkte: ”Ska man krama varandra eller vad gör man?” Men jag bara: ”Hallå!” Och han bara: ”Hallå!”, så var jag hemma igen, säger Marcus.

Lykke: Har ni tagit någon paus från artisteriet?

Marcus: – 2019 hade vi ett år med färre konserter. Vi förberedde oss för en världsturné - men så kom corona. Det var jättedålig tajming och det var inte så roligt.

Men de berättar att det aldrig någonsin var aktuellt att de ska sluta som artister.

Marcus: – Nej. Vi har jobbat hårt i åtta år, så vi ger inte upp så lätt.

Prova SvD Juniorjunior.prenservice.se
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons