”Går inte att laga god mat utan lök”

Krögaren Nidal Kersh utanför Falafelbaren, en av tre restauranger han driver.
Krögaren Nidal Kersh utanför Falafelbaren, en av tre restauranger han driver. Foto: Stefan Tell

Krögaren Nidal Kersh lunchar på brorsans krog, älskar maten i Kuala Lumpur och smaksätter helst med za’atar.

Mari Janson
Publicerad
Annons

Vilken Stockholmskrog besöker du oftast?
– Jag går till A bowl efter den värsta lunchrusningen och tar en kycklingbowl. En klassiker. Och det är inte bara för att det är min brorsas ställe!

Din mest minnesvärda måltid?
– För inte så länge sen var jag i Haifa och åt på två otroligt inspirerande ställen – Lux Haifa och Raseef 33. Varje rätt knockade mig, som tabbouleh på ceviche och rå fisk med torkad labneh som blir som smul. Arabisk mat kan vara galnare än jag trodde.

Ditt första matminne?
– Hönscurry dyker upp. Mamma måste ha lagat det då och då.

Krog du drömmer om att öppna?
– Jag har lovat att inte öppna fler nu. Tre får räcka.

Vilket köksredskap vill du inte vara utan?
– Jag har hellre en kastrull än en stekpanna, för den kan jag både koka och steka i.

Färdigblandad za’atar.
Annons
Annons

Hemligheten med din pasta bolognese?
– Jag gör det väldigt sällan, men pasta med tomatsås äter jag fyra dagar i veckan och då är hemligheten att ge löken mycket tid så att den blir som confiterad i oljan.

Bästa smaksättare?
– Za’atar ger en väldigt god smak, både i varm mat och som topping. Och ja, jag köper färdig.

Vad har du alltid hemma?
– Tomatburkar och pasta, alltid! Kokosgrädde, olivolja och kaffe som min andra bror rostar.

En idol kommer på middag …
– James Nestor, Christopher McDougall och Michael Pollan pratar andning, löpning och olika svampar till min marulk med sandefjordssås.

Det mest motbjudande du ätit?
– Blev bjuden på durian i Thailand och folk satt och tittade när jag åt, förväntansfullt, så det var bara att tugga i sig.

Durian. Foto: Alamy

Världens bästa matstad?
– I Kuala Lumpur och Kapstaden har jag ätit mycket gott. Och billigt. Särskilt KL har grym gatumat.

Din senaste receptgoogling?
– Måste vara panacotta med tahini till vår nya restaurang.

Mest underskattade råvaran?
– Det går inte att laga god mat utan lök. Det är mångsidigt och ger en unik fyllighet.

Vilken musik lyssnar du helst på när du lagar mat?
– Skön afrikansk musik som ”Disco Hi-Life”.

Din paradrätt?
– Förutom pasta med tomatsås gör jag en väldigt god risotto på svart ris med svamp och kokosgrädde. Den blir väldigt snygg också, nästan lila.

Vilket är ditt husvin?
– Beställer ibland via Dryckesbutiken och en favorit på senare tid är Domaine de Majas.

Ditt bästa husmorstips?
– Skär inte lök på brödbrädan!

Annons
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons