ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

”Säkerhetspolitiska intressen bör väga tyngre”

Rasmus Paludan har fått tillstånd för koranbränning på flera platser i Sverige. Det är Polismyndigheten som avslår eller ger tillstånd för demonstrationer, och ska enbart bedöma risken för ordningsstörningar på platsen.
Rasmus Paludan har fått tillstånd för koranbränning på flera platser i Sverige. Det är Polismyndigheten som avslår eller ger tillstånd för demonstrationer, och ska enbart bedöma risken för ordningsstörningar på platsen. Foto: Pontus Lundahl/TT

Är det rimligt att en myndighet självständigt hanterar ärenden där besluten kan medföra allvarliga utrikes- eller säkerhetspolitiska konsekvenser? Den frågan ställer Carl Henrik Ehrenkrona, före detta rättschef på UD.

Publicerad

Två tidigare utrikesministrar, Carl Bildt och Jan Eliasson, har i dagarna kritiserat polisen för att ha gett tillstånd till koranbränningen utanför Turkiets ambassad för ett par veckor sedan. De kritiserar att Polismyndigheten underlåtit att beakta de reaktioner som kunde komma från Turkiet och andra muslimska länder inför tillståndsprövningen.

Laddar…