ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Skidorterna hela familjen älskar

Foto: Harri Tarvainen

Från slovenska doldisar till finska längdparadis. SvD Mat & resor guidar till åtta europeiska skidorter med åkning och aktiviteter för alla åldrar.

Linda Iliste
Publicerad
1 / 8

Gurgl, Österrike

Österrikiska Gurgl – ett litet system omgivet av stora alpmassiv. Foto: Alamy

Riktigt rutinerade skidfamiljer kan nog uppleva att Gurgl – gemensamt namn för de två byarna Obergurgl och Hochgurgl i Ötztaldalen – inte håller måttet. Här finns 112 kilometer preparerad pist som nås via 25 liftar. Å andra sidan: uppe på 1 930 meters höjd, inringat av 21 olika 3 000-meterstoppar, väntar en mäktig miljö med stilla atmosfär och ett antal traditionella, men utmärkta hotell och restauranger. Är barnen nybörjare föreslås nya Family Park intill Bruggenbodeliften, utmärkt för aspirerande friåkare.

Bo: Hotel Edelweiss Gurgl, anno 1889, är Obergurgls första inn. Det har idealiskt ski in-ski out-läge mitt i byn och erbjuder hjärtvärmande tyrolsk mat. Missa inte behandlingarna på Glacier Spa som även har bubbelbad och pooler.

2 / 8

Beitostølen, Norge

Om du tröttnat på att gå på tur, låt de norska slädhundarna dra dig. Foto: Thomas Quale

Om erfarenhetsnivån i familjen varierar sätter de duktiga sikte på Raudalen Alpinsenter på andra sidan dalen, där samma liftkort leder till röda och svarta åk. Pudernoviser stannar i stället i Beitostølen i utkanten av nationalparken Jotunheimen. Här är de tolv nedfarterna betryggande mjuka, två av dem upplysta för nattliga strapatser. Beitostølen är genuint, litet och mysigt, varför utbudet av vinteraktiviteter utöver den vanliga åkningen känns remarkabelt: från isfiske och hundspann till kiting och snörafting.

Bo: I en trakt som framförallt har olika slags självhushåll är Bergo Hotel i hjärtat av Beitostølen ett enkelt men fräscht alternativ med vass service. Ni sover i familjerum, lägenhet eller stuga, tar ett glas på puben Svingen och äter på restaurangen Bare Kos.

3 / 8

Les Gets, Frankrike

I Les Gets hittar du barnbackar, skridskoåkning och härliga butiker. Foto: Alamy

Det finns många fördelar med att åka till Portes du Soleil, ett av världens största internationella skidområden. Till exempel att du aldrig behöver åka samma backe två gånger: ett enda liftkort ger tillgång till 650 kilometer pist av alla slag. I det vidsträckta området finns också 12 skidorter i Schweiz och Frankrike att välja mellan, samtliga med egen profil. Vi slår ett slag för franska Les Gets. Högalpint är det inte, antal meter över havet mäter blygsamma 1 172, men däremot fullt av barnbackar, skridskoåkning och en huvudgata kantad av mat- och vinbutiker. Härliga badhuset Les Sources des Chéry rymmer även ett konstgalleri.

Bo: Fyrstjärniga La Marmotte har prydliga rum vid foten av skidbackarna. Önskas extra lyx bokas något av de åtta La Tapiaz-rummen ovanför spat.

4 / 8

Kranjska gora, Slovenien

Kranjska Gora i Slovenien har utnämnts till bästa skidorten för nybörjare. Foto: Alamy

Där Österrike, Italien och Slovenien möts hittas Kranjska Gora, en av de svindlande vackra Juliska alpernas mer kända skidorter. På senare år även utnämnt till bäst i Europa för er som planerar den allra första skidresan, någonsin. Detta tack vare en perfekt kombination av låga priser och ynka 18 backar. Bland dem dominerar blått även om det också finns lite rött och svart. Det gör det lätt att både öva och våga anta okomplicerade utmaningar, utan att behöva tumma på extraordinärt natursköna bergsmiljöer och god stämning.

Bo: Hotel Kotnik har en historia som sträcker sig tillbaka till 1910-talets mitt. Det är fortfarande traditionellt, men de 15 rummen har all tänkbar samtida komfort. Kotnik är även hem till regionens äldsta pizzeria, napolitanska Pino.

5 / 8

Serfaus, Österrike

Serfaus är en genuin tyrolsk bypärla med drygt 200 kilometer pist. Foto: Alamy

Det är svårt att tro att livliga Ischgl ligger så nära som på andra sidan berget. Så avspänt är det i snösäkra Serfaus, som ihop med Fiss och Ladis utgör Österrikes familjevänligaste skiddestination. I ett gammalt kulturlandskap 1 429 meter ovan Inndalen hittas denna genuint tyrolska bypärla med drygt 200 kilometer pist. Liksom roliga lekplatser och kilometervis med längdspår. Samt speciella anläggningar och äventyrsområden för barn inom skidområdet, såsom Kinderschneealm Serfaus. Har de aldrig åkt förr? Inget problem, barnskidskolorna hör till de bästa i området.

Bo: Fyrstjärnan Posthotel är inriktade på familjer – och gourmander. Det innebär fina familjesviter och utrymmen anpassade för de yngre medlemmarna. Men också flertalet specialinriktade matsalar, två barer och en vinlounge.

6 / 8

Livigno, Italien

Italienska Livigno har snäll åkning i välpreppade backar på båda sidorna av byn. Foto: Alamy

En av de italienska Alpernas mest svåråtkomliga skidorter (vi pratar minst tre timmar transfer) är också en av de mest behagfulla. Snösäker, bilfri, prisvärd och full av butiker. Livigno på 1 816 meters höjd har 115 kilometer breda pister och instruktörerna på Lupigno Kindergarten gör det lätt för de små att lära sig. Om det vid aktiva dagars slut fortfarande finns energi i kroppen är Aquagranda en fyrdelad vattenpark där vuxna kan luta sig tillbaka i en jacuzzi medan barn och ungdomar susar omkring i rutschkanorna.

Bo: Smakfulla Lac Salin har 65 bekväma rum. På sant italienskt manér tar man det kulinariska på stort allvar: vid sidan av vinkällare och ostprovningar kan ni beställa avsmakningsmeny baserad på ägarnas släktrecept.

7 / 8

Sainte-Foy-Tarentaise, Frankrike

På Chalet Pèlerin i Sainte-Foy-Tarentaise väntar all inclusive-lyx du aldrig glömmer. Foto: Eleven Experience

Fina Sainte-Foy-Tarentaise har vuxit fram på 1 550 meters höjd vid foten av ett mytomspunnet offpistberg. Vana åkare trivs alltså bra – de orörda naturpisterna Natur’Morion, Natur’Crystal och Shaper Paradise är särskilt hyllade – men ett utökat antal blå och röda backar högre upp gör St-Foy lämpligt även för de yngre. Tack vare gratis nybörjaråkning är det samtidigt perfekt för färskingar i alla åldrar. Den vinteröppna ridskolan är ett annat omtyckt familjeinslag.

Bo: Närliggande Chalet Pèlerin är det slags all inclusive-chalet ni minns livet ut. Totalt 12 stora och små gäster får behaglig plats. Och som om inte lekrum, inomhuspool, badtunna under bar himmel, ång- samt vedeldad bastu vore nog har ni även privat kock, bergsguide och möjlighet få skräddarsydd heliskiing.

8 / 8

Ruka, Finland

Många blå backar i Finlands mest populära skidort Ruka. Det tackar nybörjarna för. Foto: Juha Laine 

Finlands mest populära skidort Ruka har en lång säsong, hela vägen från oktober till maj. Inte för inte kallas det ett nordiskt sagoland vars femtio mil längdspår i makalös vinterterräng med ödemarkskänsla samsas med 35 preparerade nedfarter. Högre än 492 meter når det aldrig i området, där backarnas svårighetsgrad framför allt passar nybörjare och medelvana, varför barnfamiljer trivs så väl. Bastubad, snöskoteräventyr och möjligheten att hjälpa till att valla renar är annan skattad bonusunderhållning.

Bo: I någon av flotta Iisakki Glass Villages tio stugor med enorma fönster och glastak vid Rukajärvisjön. Bristen på vyer över dramatiska berg tas med råge igen av möjligheten att direkt från sängen se norrsken spela över fruset vatten och snöpudrade granar.

Mer från Startsidan