Annons

Ansvarsfullt att välja svenskt moln

Glenn Johansson, VD & grundare för GleSYS.
Glenn Johansson, VD & grundare för GleSYS.

Nordens företag kan nå en högre resurseffektivitet genom att stänga sina egna datacenter och flytta sina applikationer till publika molntjänster.

Mindre administration och lägre kostnader lockar ofta många företag att flytta sina applikationer till publika moln, men det finns en större fördel som många glömmer bort – miljövinsten.

Företag som flyttar sina applikationer till ett externt datacenter sänker utsläppen av koldioxid och minskar åtgången av jordens resurser. Det beror på att bolaget blir en del av en samlad professionell datacenterdrift och delar på resurserna för att driva datacentret med andra.

– Professionell drift kan till exempel handla om effektivare kylning, bla. genom inkapsling av kall och varmgångar, skalfördelar på teknisk utrustning och kontinuerlig övervakning av hela centrets effektivitet, säger Glenn Johansson, vd på svenska hostingbolaget Glesys, och fortsätter:

– Vi har dessutom gjort stora investeringar för att kunna återvinna spillvärmen från våra datacenter; all energi omvandlas till fjärrvärme och därmed blir driften klimatneutral. Det gör att kunder som använder våra tjänster kan fokusera på den dagliga driften och sina affärsmål, och får ett miljö- och hållbarhetstänk på köpet.

Hostingbolaget Glesys representerar en ny generation infrastrukturleverantörer som erbjuder effektiva molnlösningar genom moderna och miljövänliga anläggningar. Förutom att återvinna all spillvärme, driver de sina datacenter på hundra procent förnybar energi. Med datacenterindustrins växande klimatpåverkan är hållbarhet viktigare än någonsin.

– Med de klimatinvesteringar som vi gör så minskar vi tillsammans med våra kunder koldioxidutsläppen med 2 430 ton per år, säger Glenn Johansson.

En ny rapport från FN:s klimatpanel IPCC visar att vårt klimat snabbt förändras och att handlingsutrymmet för att nå målet 1,5 grader är nu. Och det är tydligt att vi står på tröskeln till en tid som karaktäriseras av ett större fokus på hållbarhet – där det egna klimatavtrycket kommer väga tyngre när det är dags att investera i IT-infrastruktur. Så för den som inte redan mäter sitt klimatavtryck och aktivt arbetar för att minska sina utsläpp är det hög tid att börja.

– Klimatförändringarna är en av vår tids största utmaningar och det viktigaste är att alla spelar sin roll, oavsett om det är genom att radera ett ynka e-postmeddelande, donera en gammal bärbar dator för återbruk eller välja en miljömedveten molntjänstleverantör och ställa om till en mer hållbar IT-infrastruktur, säger Glenn.