Unika semestern – bo i svävande ståltub
Här är fem finurliga stugor som skänker både värme och skydd för skidåkare såväl som vandrare och semesterfirare. Dessutom ger de minimala avtryck i naturen.
1 / 5
Antoine
Bagnes, Schweiz
I schweiziske författaren Charles-Ferdinand Ramuz roman Derborence från 1934 tvingas huvudpersonen Antoine överleva i naturen efter att ha fastnat under ett klippblock. Just den historien har varit utgångspunkten för arkitekterna på Bureau A när de skapat den enkla lilla fjällstugan Antoine inuti ett cementblock, som ska se ut som just ett klippblock. Kamin, stol, säng och fönster är allt som finns, för här spelar själva naturen huvudrollen.
Att Schweiz också har en rik historia av bunkrar, jordkällare och andra byggnader som smälter in i omgivningarna har även det varit en viktig inspiration.
2 / 5
Refuge Gervasutti
Italien
Som en mysig och värmande stickad tröja. Det är dit arkitekterna på italienska LEAP factory vill att tankarna ska gå när man ser det röda mönstret längst ut på den till synes svävande ståltuben.
Den här räddningsstationen, dit klättrare och vandrare kan söka skydd när vädret slår om, finns vid Freboudze-glaciären nära Cormayeaur och gör nästan inga som helst ingrepp i naturen. Tuben är byggd i en fabrik i Turin och har lyfts på plats med en helikopter. Tanken är att alla delar enkelt ska kunna bytas ut när de blir slitna av det kärva klimatet, och att tuben också ska kunna byggas ihop med fler moduler om det skulle behövas.
3 / 5
Awasi Patagonia Lodge
Torres del Paine, Chile
Patagoniens orörda natur är närmast mytomspunnen och högst upp på önskelistan för många naturintresserade resenärer. Men naturen här är också sällsynt känslig. Så i stället för att bygga ett stort hotell har man i chilenska Torres del Paine valt att bygga 14 stugor som kan placeras ut där de gör minst ingrepp i den naturliga miljön.
Här har man följt den lokala byggnadstraditionen både estetiskt och materialmässigt med enkla träbyggnader upphöjda på stolpar för att komma upp från den allt som oftast fuktiga marken. Stolparna gör också att själva avtrycket byggnaderna lämnar i miljön blir näst intill minimal.
4 / 5
Delta Shelter
Mazama, USA
Väletablerade Seattle-byrån Olson Kundig har byggt ett antal prestigebyggnader, bland annat ett flertal museer, runt om i världen. Men även små privata projekt som den här nytolkningen av en stuga i delstaten Washington.
I grund och botten handlar det om en stålklädd låda på styltor som ska vara i princip underhållsfri. När ägaren åker bort för säsongen kan stålplattor dras för fönstren, vilket gör byggnaden helt skyddad och dessutom fri från insyn. 40 Tenth Avenue går även under namnet Solar Carve i folkmun.
5 / 5
Cabane de Tracuit
Zinal, Schweiz
Högt upp i de schweiziska alperna, 3 256 meter över havet för att vara exakt, har Savioz Fabrizzi Architects skapat denna nytolkning av den klassiska alpstugan. Ursprungligen är byggnaden uppförd 1929, men har flera gånger byggts om för att inhysa alla vandrare som tar sig hit.
På grund av det högst otillgängliga läget är transporter hit både krångliga och dyra, varför man valt bort bland annat betong och i stället satsat på lättransporterade material. Fasaderna mot norr, väst och öst saknar nästan helt fönster, för att behålla värmen, medan sydsidan domineras av glaspartier och solpaneler.