ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

RecensionNya romaner

Jag är en annan: Septologin III-V

Jon Fosses viktigaste rörelse är mot Gud

Jon Fosse, född 1959 och bosatt i Bergen, är författare och dramatiker. Sedan debuten 1983 har han givit ut cirka 40 böcker i olika genrer och översatts till över 40 språk, och hans dramatik har spelats över hela världen.
Jon Fosse, född 1959 och bosatt i Bergen, är författare och dramatiker. Sedan debuten 1983 har han givit ut cirka 40 böcker i olika genrer och översatts till över 40 språk, och hans dramatik har spelats över hela världen. Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB

Jon Fosses prosa är vacker – men han gör läsaren till en betraktare av det flödande vattenfallet av ord. Cecilia Hansson läser en roman där till och med bönerna blir inneslutna i textmassorna.

Cecilia Hansson
Publicerad

Den norska författaren och dramatikern Jon Fosses prosaverk ”Septologin” – ordet betyder sammanhållen grupp av sju verk – är ett ambitiöst projekt. Att fånga och återge en kämpande konstnärs medvetandeström, skriven som ett enda pågående flöde utan punkter, som rymmer mycket smärta och allvar, är inget som görs i en handvändning.

I ”Det andra namnet” (2021) som innehåller de två första böckerna, introduceras läsaren för både konstnären Asle som lever i den fiktiva orten Dylgja, och alter egot med samma namn, boende i närheten av Bjørgvin (Bergen) där den förre ställer ut sina målningar. Den senare har ramlat i en snödriva, svårt berusad, och räddas av den förre som fått en ingivelse att göra ett besök.

Laddar…