Helena Blomqvist, ”Den stora tystnaden”Kvinnliga riddare strider mot patriarkatet

Helena Blomqvist, ”Den stora tystnaden”, 2019.
Helena Blomqvist, ”Den stora tystnaden”, 2019. Foto: Galerie Forsblom

Legenden om Jeanne d’Arc slår an tonen för Helena Blomqvists nya utställning, där kvinnor i rustning befolkar en sagovärld fylld av symbolik. Men denna gång fungerar inte bildmagin fullt ut. När kvinnoarmén tar av sig hjälmarna bryts förtrollningen.

Publicerad
Helena Blomqvist, ”Cygne noir”, 2019.

Helena Blomqvist, ”Cygne noir”, 2019.

Foto: Galerie Forsblom
Helena Blomqvist, ”Cloudy”, 2019.

Helena Blomqvist, ”Cloudy”, 2019.

Foto: Galerie Forsblom
Helena Blomqvist, ”In honour of the maid”, 2019.

Helena Blomqvist, ”In honour of the maid”, 2019.

Foto: Galerie Forsblom
Annons

Helena Blomqvists fotoserier är ofta något att falla huvudstupa in i. Jag är inte ensam om den känslan, Blomqvist har en stor beundrarskara, som liksom jag tenderar att bli ett med de världar som hon under femton år skapat med både teknisk och idémässig briljans. Som fotoserien ”Florentine” från 2016, där den forna balettdansaren Florentine Stein försvinner in i förskönade minnen och drömmar från förr, eller ”Slumberland” från 2013, där en pojke flyter omkring i ett slags magisk parallelldimension till Vildingarnas land.

På Galerie Forsblom visas nu ”Den stora tystnaden”, där en stilla kvinnorarmé befolkar platser – mäktiga landskap, obefolkade städer och öde teatersalonger – som stelnat i en väntan på något som ska komma, eller kanske i ett vakuum efter en sista strid. Legenden om Jeanne d’Arc sätter tonen, och som vanligt kan man känna igen kompositionerna som frusna scener ur klassiska filmer och stora konstverk. Blomqvists fotoserier är ofta mättade med referenser till film, fotografi, mytologi och kulturpolitiska händelser.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons