Madame XUnderhållande men inte knivskarpt av Madonna

Madonna.
Madonna. Foto: Evan Agostini / TT

”Madame X” är det mest underhållande Madonna har gjort på många år. Det må svaja här och där, men tråkigt har lyssnaren inte – även om man anar en viss desperation i artistens sökande efter hits.

Publicerad
Annons

När jag för många år sedan intervjuade den legendariske Sex Pistols-managern Malcolm McLaren, återkom han ständigt till Madonna som den ultimata artisten för vår tid. Eller den ultimata kameleonten ”the one big fat dollar bill”, som han kallade henne. Ett tiotal år innan hade hon hört McLarens ”Deep in vogue” och därefter gjort sin egen ”Vogue”, vilket naturligtvis blev en långt större hit än själva originalidén.

McLaren älskade detta sätt göra musik, att som en kameleont röra sig genom samtiden och ständigt ändra skepnad efter rådande trend. Han skulle ha älskat ”Madame X”, Madonnas fjortonde album. För här drar hon det verkligen till sin spets på alla sätt och vis. Det inleds med ett spår som heter ”Medellin”, där hon gästas av den colombianske superstjärnan Maluma. En flirt med såväl tv-serien ”Narcos” som det faktum att latinopop och reggaeton äter upp en större del av musikbranschens kaka för varje år som går. Det skulle också kunna vara en blinkning tillbaka till ”La isla bonita”, de fornstora dagar som hon förmodligen längtar tillbaka till?

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons