Annons

Resguide: Upplev ”de stora fem” på Afrikas savann

Drömmer du om att uppleva de afrikanska savannernas ståtliga djur på nära håll?

Då är en safariresa något för dig.

– Med en terränggående bil kan du komma mycket nära djuren och inte bara se deras beteenden, utan även höra och känna lukten av dem, säger Daniel Rosengren, prisbelönad naturfotograf och guide hos den svenska researrangören Jambo Tours.

I Ngorongoro i Tanzania finns en kollapsad vulkan. Sannolikheten att få syn på flamingos och zebror i området är stor. Foto: Jambo Tours

– En safariresa är verkligen en upplevelse!

Orden kommer från Daniel Rosengren, prisbelönad naturfotograf, lejonforskare och guide hos researrangören Jambo Tours som arrangerar resor världen över – däribland safariresor till storslagna Serengeti i Tanzania.

– Med en terränggående bil som rör sig i otroligt vackra landskap där djuren är orädda för bilar kan du komma mycket nära djuren och inte bara se deras beteenden, utan även höra och känna lukten av dem. Djuren förekommer i sådana mängder att man inte behöver söka länge för att finna dem, säger Daniel Rosengren som vistats flera år på den 14 750 kvadratkilometer stora och vidsträckta savannen Serengeti i norra Tanzania.

EXTERN LÄNK:

Läs mer om att resa på safari med prisbelönade Jambo Tours

Elefanter i Tanzania. Foto: Jambo Tours

”De stora fem”

Daniel Rosengren har tidigare varit bosatt i Serengeti där han forskat på lejonflockar. Nu återvänder han för att guida resenärer som söker en upplevelse utöver det vanliga. I norra Tanzania, mellan Kilimanjaro och Victoriasjön finns nämligen några av Afrikas mest intressanta vildmarksområden som utöver Serengeti även innefattar Ngorongoro, en kollapsad vulkan, där bland annat chansen att se den utrotningshotade svarta noshörningen är som störst.

– Under en normal safari i till exempel Serengeti och Ngorongoro ser man oftast alla de djur som förknippas med den afrikanska savannen; lejon, geparder, leoparder, elefanter, noshörningar, flodhästar, giraffer, zebror, bufflar, gnuer, vårtsvin, apor, gaseller och en enorm mängd färgglada fåglar. Eftersom det är naturliga områden med vilda djur finns förstås inga garantier att man får se allt. Det jag tycker är så fantastisk med en safari i Afrika är inte enbart att få se djuren, utan mer att studera deras beteende och interaktioner med andra individer eller arter, säger Daniel Rosengren, guide hos Jambo Tours.

Zebror på Serengetis vidsträckta savann. Foto: Jambo Tours

Boende på fina lodger

Det är inte bara naturen och djuren som hör till de magiska upplevelserna. Även maten och boendet är höjdpunkter, säger Daniel Rosengren.

– Du bor antingen på fina lodger eller stora och mycket fint inredda tält, som mer påminner om ett hotellrum än tältet du tar med dig på vandringen i fjällen. För den som vill ha en enklare boendestandard går detta självklart också att ordna. Oavsett om du är väldigt naturintresserad, tycker att djur är söta eller är fotointresserad så kommer du att uppskatta en safari, säger Daniel Rosengren.

EXTERN LÄNK:

Upptäck Jambo Tours stora utbud av safariresor

Boende i Ngorongoro. Foto: Jambo Tours

Utan turism skulle nationalparkerna inte existera

Som före detta bosatt i Serengeti vet lejonforskaren och safariguiden Daniel Rosengren hur viktig turismen är för områdets fortsatta existens. Han menar att många nationalparker, och djuren som lever där, inte skulle existera i dag om det inte vore för turismen.

– Turismen skapar otroligt många arbetsmöjligheter i till exempel Tanzania där Serengeti och Ngorongoro ligger. Ungefär en halv miljon tanzanier är direkt anställda inom turismen som är en av de absolut viktigaste näringsgrenarna i landet. Utan pengar som kommer från turismen skulle lokalborna inte se något värde i att bevara djur och natur när man istället kan göra betesmarker för kor eller odla grödor. Utan turismen är jag övertygad om att världsarvet Serengeti i dag till stora delar skulle bestå av byar, odlingsmarker och betesmark, säger Daniel Rosengren.

Under Grand Travel Award i februari 2019 blev Jambo Tours utnämnd till Sveriges bästa specialistresearrangör.

EXTERN LÄNK:

Res på safari och få minnen för livet – res mer här

Bufflar i Serengeti Foto: Jambo Tours
Lejonhona i träd i Serengeti. Foto: Jambo Tours
Gnuer i Serengeti Foto: Jambo Tours
Safarijeep i Serengeti. Foto: Jambo Tours
Elefant i Serengeti Foto: Jambo Tours

Fakta: Expertens tips inför safariresan

  • Välj en safariarrangör som inte stör djuren. Upplevelsen blir bättre om djuren är ostörda vilket medför att djurens beteenden kommer mer naturligt.
  • Det billigaste alternativet är inte alltid det bästa även om det på pappret ser ut att vara mer eller mindre samma program. Det är ofta värt att betala lite mer för att få bättre upplevelser, då en safari ofta är en ”en gång i livet”-upplevelse och då vill man inte komma hem besviken.
  • Du behöver oftast inte packa slittåliga kläder och vandringskängor. De flesta safariresor är bekväma och man kan ha vanliga enkla kläder och skor. Många ställen blir lite kyliga på nätterna, så någonting varmare att ha på sig på kvällen är bra att ha med sig.
  • Vill du föreviga dina minnen med en kamera är det bra att ta med sig en. Mobiltelefoner och surfplattor må ta fina landskapsbilder och närbildsporträtt, men om ett djur står en bit bort räcker de ofta inte till. Då kan det vara lämpligt att ha med en mer professionell kamera.

Källa: Daniel Rosengren, Jamboguide och före detta bosatt i Serengeti.

Lejon i Ngorongoro. Foto: Jambo Tours

Fakta: Hit kan du resa på safari med Jambo Tours – ett urval

Den stora lejonresan

Följ med Daniel Rosengren till lejonen i Serengeti.

Läs mer här

Tanzaniasafari

Klassisk safari i fyra av Tanzanias bästa vildmarksområden inkluderat Serengeti och Ngorongoro med svensktalande Jamboguide.

Läs mer här

Tältlodgesafari i Tanzania

Djur- och naturnära safari med boende i bekväma safaritält med svensktalande Jamboguide.

Läs mer här

Juniorsafari i Tanzania

Ett safariäventyr för barn, men upplevelserna på savannen passar även mamma, pappa och övriga familjemedlemmar. Resan leds av svensktalande Jamboguide.

Läs mer här

Safari i Sydafrika

Upplev Sydafrikas vildmarksområden.

Läs mer här

Safari i Edens lustgård med Zanzibar

Upplev safari med privat engelsktalande guide samt sol och bad på kryddön Zanzibar.

Läs mer här

Här hittar du alla Jambo Tours safariresor

Läs mer här