RecensionNya romaner

Samlade skrifter IHisnande djup i Trotzig samlade författarskap

Birgitta Trotzig 1994.
Birgitta Trotzig 1994. Foto: Magnus af Geijerstam/TT

Birgitta Trotzigs hisnande skönlitteratur samlas nu med kritik, essäistik och dagboksanteckningar i 13 band med personliga förord av hängivna Trotzigläsare. Emi-Simone Zawall har läst första delen i bokförlaget Faethons satsning – en stor sak på alla sätt.

Publicerad
Birgitta Trotzig 1961.

Birgitta Trotzig 1961.

Foto: Aftonbladet/TT
Annons

Det är inte särskilt ofta som ett förlag bestämmer sig för att ge ut en författares samlade verk, men nu i höst händer det: bokförlaget Faethon inleder utgivningen av Birgitta Trotzigs (1929–2011) samlade verk – litteratur, kritik, essäistik, dagboksanteckningar och opublicerat material – i 13 band med kommentarer och personliga förord av hängivna Trotzigläsare. Det är en stor sak på alla sätt.

Det första bandet, som försetts med ett förord av Agneta Pleijel, och kommentarer av Anna Cavallin, Daniel Pedersen och Ulf Olsson, innehåller Trotzigs tre första litterära verk. Det är debutverket ”Ur de älskandes liv” från 1951 som skildrar hur de tre konstnärligt begåvade flickorna Aimée, Tina och Rose konfronteras med omvärlden och sitt eget vuxenblivande. Därpå ”Bilder” från 1954 som består av 38 prosadikter där bibliska motiv samsas med iakttagelser av den utslagna och utblottade människan. Och slutligen berättelsen ”De utsatta”, från 1957, Trotzigs litterära genombrott, om en handfull människoöden i det sena 1600-talets Skåne som utspelas mot en fond av de dansk-svenska krig som då härjade i regionen.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons