RecensionNya filmer

I Guds namnGrova övergrepp möter uppsluppen feelgood

Filmen ”I Guds namn” är baserad på den sanna historien om en pågående skandal inom den katolska kyrkan. Den vann nyligen Fipresci-priset för bästa film på Stockholms internationella filmfestival.
Filmen ”I Guds namn” är baserad på den sanna historien om en pågående skandal inom den katolska kyrkan. Den vann nyligen Fipresci-priset för bästa film på Stockholms internationella filmfestival. Foto: Edge Entertainment

Med ”I Guds namn” har François Ozon skapat ett klassdrama där grova övergrepp inom kyrkan inledningsvis blir en ganska intetsägande film – men som får liv när de drabbade männen möts som vuxna.

Jon Asp
Publicerad
Annons

Sexuella övergrepp inom katolska kyrkan är som en genre i sig. Tragiskt vanliga i verkligheten, väl dokumenterade på film. Pedro AlmodóvarsDålig uppfostran”, Pablo LarraínsSällskapet – el club”, Philip Seymour Hoffmans präst iTvivel– exemplen är många. Denna franska film refererar till en annan film på samma tema, amerikanska ”Spotlight”, vars affisch pryder väggen på den polisstation där en intensiv utredning pågår. Nästan som en påminnelse om att det inte är någon oprövad mark François Ozon beträder i sitt senaste drama,I Guds namn”.

Filmen, som vann juryns pris på Berlins filmfestival tidigare i år, bygger på påstådda övergrepp på unga pojkscouter i 80- och 90-talets Lyon. Prästen Preynat är den anklagade, ärkebiskopen Barbarin den som sopat allt under mattan. Händelserna har fått stor uppmärksamhet först på senare år och är fortfarande under utredning. Filmen har därför spelats in under stort hemlighetsmakeri. Det hela tycks passa Ozons produktivitet väl. Regissören som till synes obehindrat växlar mellan personliga filmer och mer ”professionella” projekt, vilket detta senare får räknas till.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons