ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

KärleksmaskinenFörförisk robot tar ton i operathriller

Elisabet Meyer och Joa Helgesson som Manda och roboten Ion, med ett bultande hjärta av silikon.
Elisabet Meyer och Joa Helgesson som Manda och roboten Ion, med ett bultande hjärta av silikon. Foto: Anders Alm

Piteå kammaropera är en pärla i vår svenska operavärld, med sina ambitioner att framföra aktuell, nyskriven musikdramatik. ”Kärleksmaskinen” tar upp angelägna frågor om övervakningssamhället.

Bo Löfvendahl
Publicerad
Annons

Kärleksmaskinen är lång och ståtlig och har ett hjärta av silikon, som bultar i takt med musikens sprittande rytmer. Han kallas Ion och har operativsystem och artificiell intelligens. ”Men du, du har ett hjärta av stål”, ropar han till sin ägarinna Manda, när deras ovanliga kärleksdrama är på väg att utveckla sig. Hon är en stressad nutidsmänniska som söker en partner, men i stället för att ägna sig åt tidsödande svajpande på dejtingsajter går hon direkt till en robotbutik.

”Mina produkter går att styra och lita på och lämnar inte strumpor på golvet”, försäkrar robotförsäljaren Skarp, som utlovar hög kundnöjdhet och prova på-rabatt. Att även ett visst mått av reklam ingår, avslöjar han inte. Det upptäcker Manda så småningom, när Ion ideligen kommer med förslag om vilken mat eller vilka skor hon borde köpa. 

Laddar…