”Sverige stoltserar ju med en feministisk regering. Men när svenska ministrar kom till Iran bar de slöja. Skandalöst. Om de verkligen bryr sig om kvinnors rättigheter borde de självklart inte bära slöja. Det är ju själva symbolen för förtrycket”, säger Shaparak Shajarizade.
”Sverige stoltserar ju med en feministisk regering. Men när svenska ministrar kom till Iran bar de slöja. Skandalöst. Om de verkligen bryr sig om kvinnors rättigheter borde de självklart inte bära slöja. Det är ju själva symbolen för förtrycket”, säger Shaparak Shajarizade. Foto: Mark Henley

Kritiserade ministrar som bar slöja: ”Skandalöst”

En dag fick hon nog. Kastade slöjan för att bli rebellisk frihetskämpe. Nu har iranskan Shaparak Shajarizade utsetts till en av världens mest inflytelserika kvinnor – och hon riktar kritik mot svenska ministrar.

Uppdaterad
Publicerad

 

GENÈVE Hennes röst spricker flera gånger under intervjun och vid ett tillfälle faller hon i förtvivlad gråt. Men bakom denna till synes bräckliga yta finns en kvinna med orubblig tro på att Irans kvinnor måste bli befriade från förtryck och kravet att bära slöja.