Trafikborgarrådet vill pausa trängselskatten

Trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP).
Trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP). Foto: Claudio Bresciani/TT

Stockholms trafikborgarråd Daniel Helldén (MP) uppmanar regeringen att pausa trängselskatten.

– Jag uppmanar regeringen att se till att vi pausar trängselskatten under coronakrisen för att underlätta för stockholmare som behöver ta sig fram i stan, säger han.

Hannah Frejdeman
Publicerad
Annons

På en pressträff under onsdagen presenterade Stockholms stads trafikborgarråd Daniel Helldsén (MP) förändringar kopplade till trafik och parkering i staden.

Förändringarna ska bland annat underlätta för anställda inom samhällsviktiga yrken att ta sig till jobbet under den period Folkhälsomyndigheten och SL rekommenderar människor att undvika kollektivtrafiken.

– Vi ser stora minskningar i trafikflödena. Runt 15–20 procent på vardagar och ännu mer på helger, säger Daniel Helldén (MP) och menar att det just nu inte finns samma syfte med trängselavgifter som tidigare.

Därför uppmanar nu Stockholms stad regeringen att pausa trängselskatten.

– Jag uppmanar regeringen att se till att vi pausar trängselskatten under coronakrisen för att underlätta för stockholmare som behöver ta sig fram i stan, säger han.

Stockholms stad tar nu bort parkeringsavgifterna för anställda inom sjukvård, äldreomsorg och hemtjänst, meddelar trafikborgarrådet.

– Arbetsgivarna kontaktar trafikkontoret och arbetsgivarna får dispens som de kan ge till arbetstagare som de kan lägga i rutan på sin bil, säger han.

Dispensen innebär att det både blir möjligt att parkera på fler platser än normalt och att denna parkering blir gratis. Parkeringsytor i närheten av Stockholms sjukhus kommer att frigöras, bland annat på Ringvägen nära Södersjukhuset.

Dispensen kommer gälla tills den återkallas av trafikkontoret eller som längst till sista augusti.

Ännu en förändring presenterades under pressträffen.

– Vi kommer nu att göra en tillfällig förändring som är kopplad till MC. MC-parkeringsplatser kommer att vara gratis för MC under coronakrisen, säger Helldén.

Det gäller både MC och mopeder med registreringsskylt och görs för att underlätta för stockholmare att ta sig fram i staden.

Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons