”Vinner man så är det en liten bonus”

Svett, kämpaglöd och glädjetårar. Gothia Cup väcker mycket känslor hos de hundratusentals deltagarna.

– Men viktigast är att alla har roligt, säger Angelo från Lund.

Cesar Fältskär
Publicerad
Lunds BK spelade med tre lag i årets Gothia Cup. Totalt är det nästan 70 killar som spelar i laget för 14-åringar. Foto: Björn Larsson Rosvall

För första gången sedan coronapandemins utbrott har Göteborg fyllts med unga fotbollsspelare från hela världen. Totalt har 1 603 lag från 59 länder samlats för att spela Gothia Cup. Det är Sveriges största årliga evenemang.

För Angelo och Benjamin i Lunds BK har det börjat precis så bra som man kunde ha hoppats på.

– Vi leder gruppen nu, och har vunnit två matcher. Så vi är klara för a-slutspel, säger Benjamin.

Svetten rinner ner för killarnas pannor i den 25-gradiga Göteborgs-värmen. I går slog de ett lag från Norge, och när SvD Junior möter dem har precis de vunnit med 1–0 mot Näsets BK från Göteborg.

Vinsten satt långt inne – målet kom med bara några minuter kvar.

– Vi gjorde vad vi kunde. Det var så himla varmt, men så sjukt gött att vinna, säger Angelo, som också är lagkapten.

”Min mamma kommer från Tanzania. Det finns ett lag därifrån i vår åldersgrupp (B14), så dem hade jag gärna mött. Och vunnit mot”, säger Benjamin. Foto: Björn Larsson Rosvall

”VM för ungdomar”

Detta är första gången de spelar Gothia Cup, som av internationella fotbollsförbundets förra president Sepp Blatter har kallats ”VM för ungdomar”.

– Det roligaste är ändå att vara med sina lagkamrater. Vinner man så är det en liten bonus, säger Angelo och fortsätter:

– Det är kul att vinna. Men vi spelar ju fotboll, något vi alla gillar, så vi har kul oavsett.

Lag från Tanzania

Benjamin håller med. Han har ett lag han väldigt gärna vill slå i slutspelet.

– Min mamma kommer från Tanzania. Det finns ett lag därifrån i vår åldersgrupp (B14), så dem hade jag gärna mött. Och vunnit mot, säger han.

Totalt har Lunds BK tre lag med i klassen för pojkar 14 år. Alla 50 spelare bor på samma skola, och många har sina bästa vänner i samma lag.

Att bo med 50 andra killar i en hel vecka – är det bara kul, eller kan det bli jobbigt?

– Bara kul, svarar Angelo snabbt.

Angelo är lagkapten. Det betyder att man har lite extra ansvar för att peppa laget – i med- och motgång. Foto: Björn Larsson Rosvall

Eget disco på skolan

I måndags var det invigning av Gothia Cup på Nya Ullevi. Nästan 50 000 spelare och ledare från hela världen var på plats.

– Det var riktigt coolt. Massa fyrverkerier och sådant, säger Benjamin.

Gothia Cup anordnar senare i veckan ett disco för spelarna, men dit ska inte killarna. Angelo har en egen plan.

– Vi ska göra vårt eget disco hemma på skolan.

Under pandemin har killarna inte kunnat åka iväg på cuper. De har spelat Eskilscupen i Helsingborg ett par gånger tidigare, men Gothia har alla längtat efter.

– Vi har försökt åka på Gothia Cup i snart tre år. Så alla är glada över att äntligen få vara här, säger lagets tränare Fritjof.

– Det är väldigt skönt. Detta är roligare än att spela matcher i Skåne, då möter man samma lag hela tiden, säger Benjamin.

Fritjof är en av lagets tränare. Han har tränat laget i ett par år, och känner spelarna väl. Foto: Björn Larsson Rosvall

Planen är att killarna ska få åka till nöjesfältet Liseberg också när matchschemat lugnat ner sig lite.

– Det ska bli riktigt kul. Jag har aldrig varit där, säger Angelo.

Till skillnad från många andra klubbar som har flera lag i samma åldersklass har Lunds BK valt att dela upp alla tre lag helt jämnt.

– Man måste låta alla ha en chans, säger Angelo.

Är det viktigare än att vinna?

– Ja, absolut. Annars kanske vissa slutar på fotboll eller andra aktiviteter, för att man inte får spela, säger Benjamin.

När de tränar hemma i Lund brukar de vara runt 70 spelare på träningen. De tränar i tre grupper, och alla får träna med alla minst en dag i veckan.

– Så länge man kan ska man spela med så jämna lag som möjligt, säger tränaren Fritjof.

Är det något ni pratar om i laget – att alla ska kunna spela med alla?

– Vi försöker jobba på det så mycket som möjligt. Det blir kanske lite mer resultatinriktat i och med att de blir äldre. Men det viktigaste för mig och hela Lunds BK är att alla ska vara med och spela så länge som möjligt, säger han.

Det finns flera fördelar med att dela upp lagen jämnt. Till exempel utvecklar man alla spelare samtidigt. De som inte kommit lika långt i utvecklingen har möjlighet att spela med de som kanske kommit lite längre.

– I den här åldern växer alla olika, man utvecklas olika. Det finns ingen vits med att toppa lagen. Det finns heller inget som säger att den bästa spelaren i dag kommer vara den bästa om tre år, säger Fritjof.

Drömmotståndare

Efter två vinster i gruppen siktar killarna på att gå långt i turneringen. De två andra lagen har också chans att gå till a-slutspel.

Det har gett killarna ett mål att sikta mot.

– Vi ska vinna allt. Så är det bara, säger Angelo.

I finalen har han en drömmotståndare.

– Något av de två andra Lunds BK-lagen, säger båda killarna.

Erbjudande – prova SvD Juniorjunior.prenservice.se