Annons

”Utan VPN riskerade 2 500 bli strandsatta”

Oförutsedda tekniska utmaningar satte käppar i hjulen när Sharp ställde om till distansarbete.
Oförutsedda tekniska utmaningar satte käppar i hjulen när Sharp ställde om till distansarbete. Foto: Unsplash

När pandemin slog till tvingades elektronikgruppen Sharp att skicka hem sina 2 500 anställda. Distansarbetet innebar oväntade utmaningar för företaget.

Snabbt insåg man att medarbetare utan fungerande VPN riskerade att bli strandsatta.

Den japanska elektronikgruppen Sharp driver produktions- och forskningsanläggningar över hela världen. Företagets produkter syftar till att förbättra människors livskvalitet genom spjutspetsteknik och de högsta standarderna för innovation, kvalitet och design.

För att uppnå detta mål förlitar sig koncernen på felfritt digitaliserade affärsprocesser. Detta inkluderar även interna IT-tjänster.

Michael Schramm, chef för kundtjänster och nätverkskommunikation, är ansvarig för IT-stödprocesser vid Sharps europeiska dotterbolag.

– Vår uppgift är att se till att alla våra 2 500 anställda, i mer än 70 kontor över hela Europa, kan arbeta effektivt överallt.

Laddar…

I och med pandemin ställdes Schramm och hans team inför nya utmaningar. Företaget beslutade att flytta hem alla anställdas utrustning så snabbt som möjligt. De behövde anslutas till företagets nätverk via en VPN-tunnel, en säker dataanslutning som även användes för intern IT-support.

Men när alla anställda behövde komma åt företagets nätverk hemifrån gick företagets VPN-servrar på knäna. Sharp var långt ifrån ensamma om detta. I många organisationer är VPN-servrarna den digitala livlinan mellan hemmet och kontoret. Störningar har därför stor inverkan på verksamheten. Sharp kunde snabbt lösa detta genom att utöka nätverkskapaciteten.

Vår uppgift är att se till att alla våra 2 500 anställda, i mer än 70 kontor över hela Europa, kan arbeta effektivt överallt.

I och med övergången till distansarbete uppstod dock en annan fråga:

– Om anställda inte har tillgång till VPN, blir de strandsatta. Förutom att tillhandahålla en säker anslutning till företagsnätverket, var VPN också livlinan till vår servicedesk. Utan anslutning kunde man inte få stöd – och utan stöd kunde inget arbete utföras, säger Schramm.

Det blev snart uppenbart att Sharp behövde ett supportalternativ som inte kräver VPN.

– Lyckligtvis hade några kollegor använt TeamViewer tidigare och hade bara bra saker att säga om företagets lösningar, säger Schramm.

Förstahandsvalet blev TeamViewers så kallade ”Tensor”-lösning. Den avgörande faktorn var funktionen för villkorad åtkomst, som gör det möjligt för supportexperter att definiera och övervaka åtkomsträttigheter centralt.

14 dagar efter beslutet hade TeamViewers mjukvara rullats ut helt. Sedan dess har 99 procent av förfrågningarna till servicedesk löst snabbt och effektivt på distans, oavsett status på VPN-anslutningen.

Dessutom har säkerheten förbättrats. Alla fjärranslutningar är centralt hanterade och kontrollerade. Det innebar att Sharp inte bara digitaliserade sina IT-tjänster på rekordtid, utan också höll igång sina affärsprocesser under pandemin – och därmed är väl förberedda inför framtiden.