Hetaste namnen – de kan ersätta Löfven
När Stefan Löfven lämnar som partiledare och statsminister i höst är finansminister Magdalena Andersson den givna kronprinsessan, enligt statsvetare och S-källor som SvD pratar med. Men hon står inte utan motstånd.
Finansminister Magdalena Andersson
Som finansminister sedan 2014 har Magdalena Andersson länge varit en av Stefan Löfvens viktigaste lierade. Att hon nu skulle ta över som partiledare för Socialdemokraterna är just nu det mest sannolika – länge har hon pratats om som efterträdare och möjligen Sveriges första kvinnliga statsminister.
Hon är populär i partiet och beskrivs som kompetent och betydelsefull. Hennes profilfrågor – jobb och ekonomi – är väldigt viktiga för väljarna. Hon är dessutom redan välkänd och hennes förtroendesiffror är goda.
Att nästa S-ledare blir en kvinna beskrivs som viktigt för många socialdemokrater och det ger Magdalena Andersson en stor fördel gentemot hennes manliga konkurrenter i partiet.
Inrikesminister Mikael Damberg
Inrikesminister Mikael Damberg är definitivt ett namn att räkna med i kampen om att ta över efter Löfven. Precis som Magdalena Andersson har han en betydelsefull roll i Löfvens krets och är tydlig representant för Socialdemokraternas högerfalang.
Han är är välmeriterad och har länge haft tunga poster inom partiet. Som tidigare SSU-ledare, gruppledare i riksdagen och före detta näringsminister har han gjort avtryck. Den nuvarande inrikesministerposten gör att hans ofta syns i den alltjämt politiskt heta frågan om lag och ordning.
Det kanske främsta som talar emot Damberg är att han är ”ännu en man” och det beskrivs inom partiet som att han redan har ”fått sin chans”, särskilt med tanke på att han var en av huvudkandidaterna i samband med att Håkan Juholt blev partiordförande.
Socialminister Lena Hallengren
Socialminister Lena Hallengren har sannerligen flyttat fram positionerna under coronapandemin. Tätt inkallade pressträffar har gjort att Hallengren blivit ansiktet utåt för regeringens hantering av situationen med covid-19 och hon nämns som Magdalena Anderssons största kvinnliga konkurrent.
Emot sig har hon att hon inte upplevs som lika ”tung”. Trots att socialministerposten är väldigt viktig – inte minst under pandemin – har hon endast innehaft rollen sedan 2019. Och att mäta sig mot en finansminister är minst sagt tufft.
Energiminister Anders Ygeman
Det har länge pratats om Anders Ygeman som tänkbart socialdemokratiskt partiledare, och så även nu. Han är Stockholmssossen som imponerade internt som inrikesminister i samband med flyktingsituationen 2015 då han ofta företrädde regeringen medialt. Om partiet skulle vilja ledas av en tydlig ”vänstersosse” är Ygeman att räkna med.
Hans aktie har dock dykt sedan han fick lämna jobbet i samband med Transportstyrelseskandalen. Hans nuvarande roll som energi- och digitaliseringsminister är inte lika het och han har har därför inte gjort samma avtryck på senare tid.
Flera bubblare
Listan över tänkbara efterträdare till Löfven kan göras lång. Den förre LO-basen Karl-Petter Thorwaldsson har också varit uppe för spekulation många gånger, näringsminister Ibrahim Baylan är ett annat namn som nämns nu. I dagsläget bedöms dock deras chanser ut att vara relativt små i förhållande till toppkandidaterna.
Varken riksdagsledamoten och tidigare ministern Annika Strandhäll samt justitie- och migrationsminister Morgan Johansson bör heller räknas ut och socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi är en tänkbar kandidat men beskrivs samridigt som ”för ivrig” för den socialdemokratiska partikulturen.
Övriga tänkbara namn, enligt källor i partiet, är utrikesminister Ann Linde, utbildningsminister Anna Ekström och Aida Hadzialic, i dag oppositionsregionråd i Stockholm.