Upptäck Bordeaux på tio viner

Dagens bordeauxer är mer lättgillade än förr. Eliten är lika bra som någonsin. Det stora lyftet har kommit underifrån. Här har du tio instegsraketer till detta vindistrikt, alla med förnämlig status när det gäller smakupplevelsen per krona. Drick dem till en grillad köttbit med en bordealisesås: en märgfull sky på rödvin, lök och fint tärnade rotfrukter. Eller njut av säsongens rosastekta vårlamm med en vitlöksdoftande potatisgratäng. Hur som helst kommer du att upptäcka att inget giftermål är så lyckligt som det mellan god mat och dito vin, särskilt när man har nära och kära vid sin sida.

Publicerad
Annons

1 / 10

2014 Château Tanesse

102 kr, 3157
Cadillac, rött, elegant & tidlöst

Betyg: 5 av 6

Cadillac är inte bara ett berömt amerikanske bilmärke, utan i första hand ett litet vinområde söder om staden Bordeaux. Mest känt är det för sina ädelsöta, sauternesidentiska viner, men uppenbarligen gör man också rödvin av bättre slag och då till priser som är mer konkurrenskraftiga än från de mer prestigefyllda områdena runtom. Här är ett utmärkt smakprov som bevakar de franska intressena mot en strid ström av söta, alkoholpräglade varmjordsviner från andra länder, med ungfruktig, rejäl doft i stadig, ursprungstypisk stil. Smaken är pregnant och lång med vital fruktsyra och mjukt, inbäddade tanniner i modern, påtagligt vinös och klart matvänlig, merlotpräglad stil. Drick det i dag (och dekantera det då en eller två timmar i förväg) eller spara det upp till tio år i ett mörkt och svalt förråd.

Annons
Annons

2 / 10

2011 Château Quinsac

119 kr, nr 3601
rött, elegant & tidlöst

Betyg: 6 av 6

Liksom de andra röda bordeauxerna här är detta fjärran från de knäcksöta russinviner som dominerar sortimentet i stort. Det innebär en sockerhalt som ligger under 1 gram per liter, att jämföra med upp till det tjugodubbla hos extremisterna från sydligare nejder. Förutom det rent smakmässiga gör det att du här har ett betydligt mer matvänligt rödvin som inte känns kväljande efter ett par klunkar och som till maten ändå upplevs som mjukt och följsamt. Halva druvbasen är merlot, en femtedel malbec (som förr var vanlig i området) respektive cabernet sauvignon och resten cabernet franc. Allt sammantaget ger det en ungdomlig, klart ursprungstypisk, småkärv doft som övergår i en tuff och potent, ändå välbalanserad, lång och mättad, för priset uttalat förnäm smak.

Annons
Annons

3 / 10


2014 Vieux Château des Jouans

139 kr, 3128
St-Emilion, rött, elegant & tidlöst

Betyg: 5 av 6

Med nio tiondelar av den mjuka, varmt omfamnande merlotdruvan är det inga problem att dricka denna bordeaux redan i dag. Varm, eldig, merlotfruktig doft. God, örtig, svagt gräsig smak med föredömlig, tydlig merlotfrukt som tangerar fyndklassen och med något års ytterligare lagring förmår ge en ännu större smakupplevelse. Perfekt till vårens lammstek, brynt och ugnsbakad med en skvätt buljong och vitt vin på låg värme i en järngryta, serverad med sin sky och som enda ackompanjemang haricots vert som efter kokningen slungats med finhackad schalottenlök och en rejäl klick nykärnat smör. Det vill säga, njut av det franska köket och det franska vinet i fullkomlig harmoni!

Annons
Annons

4 / 10

2012 Mouton Cadet Vintage selection

132 kr, 70506
rött, elegant & tidlöst

Betyg: 6 av 6

Ett av de få viner som finns kvar från fornstora dagar på den svenska vinlistan. Men du behöver inte vara nostalgiker för att njuta av det och kommer att bli både överraskad och stormförtjust. Bakom etiketten hittar vi släkten Rothschild, i den gren som driver vinslottet Mouton Rothschild. Inga jämförelser i övrigt, men samtidigt är priset en bråkdel av de sex tusenlappar du får punga ut med om du vill bege dig till vinbergets topp. Det betyder inte att ambitionen är lägre i basvinet, designat för att kunna njutas redan i unga år och med en bred måltavla både vad gäller mat och sällskap, i den mån att det kan räknas till de absolut bästa köpen som går att köpa i Sverige i den klassiska skolan.

Annons
Annons

5 / 10

2015 Jean-Pierre Moueix St-Emilion

174 kr, 5327
rött, elegant & tidlöst

Betyg: 5 av 6

Släkten Moueix, företrädd av den legendariske Christian, tillhör de mest framträdande tonsättarna på den så kallade ”högra stranden”, vindistrikten norr om floden Dordogne. Skolad på Davisuniversitetet i Kalifornien, med det sägenomsusade Château Pétrus i Pomerol och Dominus Estate i Napa Valley på sin lyra, får han anses vara något av en världsmästare på att göra mjuka, tillgängliga, på hemmaplan oftast merlotdominerade rödviner av hög klass. Numera återfinns familjens namn även på en vinserie med bordeauxer som ska spegla de olika underdistrikten i Bordeaux. Här befinner vi oss i St-Emilion, en magiskt vacker vinstad mitt i ett hav av vingårdar. Dov, tydligt merlotpräglad doft med mjuka, varma toner av kanderad frukt och sviskon i modern, druv- och ursprungstypisk stil. Mycket ung, förnäm smak med höga ambitioner i fullödig balans mellan frukt och garvsyra.

Annons
Annons

6 / 10

2012 Clarendelle Rouge

159 kr, 3147
rött, elegant & tidlöst

Betyg: 5 av 6

Liksom de två ovan är detta frukten av en berömd vinfamilj, i detta fall den (ursprungligen amerikanska) släkten Dillon. Bakom vinifieringen står vinmakarna på det anrika Château Haut-Brion i Gravesdistriktet Péssac-Léognan, en av de fem egendomar som ståtade allra överst i den berömda klassificeringen av Bordeaux vinslott 1855. Druvorna kommer från det som inte går åt till slottets egna, högt skattade rödvin, med tillskott bland annat från grannslottet La Mission Haut-Brion och Château Quintus i Saint Emilion. Målet är att göra ett vin som känns ursprungstroget och klassiskt, men utan att kräva en generation för att nå sin topp. Basen utgörs av fyra femtedelar merlot som stramas upp av cabernet sauvignon och dess än mer karaktäristiska kusin cabernet franc. Resultatet är ett vin som är fullt drickbart redan nu, särskilt om du dekanterar det i god tid, men själv skulle jag inte tveka att spara det både ett, två och gärna fem eller fler år. Detta är ett suveränt prisvärt vin i den högre skolan, gjort för dito kokkonster, och en verklig njutning.

Annons
Annons

7 / 10

2010 Château La Garde

164 kr/37 cl, 74194
Péssac-Léognan, rött, stramt & karaktärsfullt

Betyg: 6 av 6

En riktigt mogen bordeaux är lika efterlängtad som en skattesänkning – och tyvärr lika sällsynt. Ett alternativ är att välja halvflaskor, där vinet utvecklas så mycket snabbare (därför att den lilla luftbubblan under korken är proportionerligt större än i en helflaska). Här får du dessutom prov på årgången 2010, då vinerna blev exeptionellt fruktrena och vinösa med ett makalöst framtidsperspektiv. Efter sju år börjar det nu vika ner sin stramhet till förmån för finess och en ljuvlig nyansrikedom. Detta är en fenomenal smakupplevelse till klassisk bordeauxmat, från en steak minute till grillat ankbröst. Aldrig är den lilla buteljen så befogad som i detta vindistrikt.

Annons
Annons

8 / 10

2011 Château Belgrave

389 kr, 3925
Haut-Médoc, rött, elegant & tidlöst

Betyg: 6 av 6

Det finns all anledning att klaga på bordeauxutbudet på Systemet, om du inte vill ta omvägen via beställningssortimentet, men här är det bästa som erbjuds kontinuerligt på en bred front och inte bara i de tre storstäderna. Slottet ligger i Haut-Médoc, epicentrum för cabernet sauvignon som här utgör två tredjedelar av druvbuketten, uppmjukad med tre tiondelar merlot och sedan finslipad med en liten skvätt av den örtiga petit verdot. Resultatet är förträffligt med stringenta fruktaromer som rymmer både ceder, cassis, plommon, kakao och svarta oliver. När det är moget får anses vara en personlig fråga och visst går det utmärkt att njuta redan i dag, men konservativa vinälskare väljer ändå att lägga undan sina flaskor och gör det utan risk för ålderskrämpor i minst tio år.

Annons
Annons

9 / 10

2012 Château Coucheroy

129 kr, 4136
Péssac-Léognan, vitt, rent & krispigt

Betyg: 6 av 6

För de flesta är Bordeaux liktydigt med rött vin (med undantag för den ljuvliga, ädelsöta sauternesen nedan), men framför allt Graves med sin elitappellation Pessac-Léognan gör en rad förträffliga, torra vitviner av sauvignon blanc i kombination med mer eller mindre av sémillon.  Här har du ett suveränt smakprov som ger genklang i en yppig och förförisk doft med härlig sauvignonarom som drar mot vita persikor och adderas till av en generös fatrostning. Smaken är minst lika utmärkt och väl utvecklad med samma druv- och ursprungstypiska toner som i doften och med ett extra, mycket aptitretande inslag av roségrape som ger ett bett som få andra sauvignonviner.

Annons
Annons

10 / 10

1989 Château Suduiraut

357 kr/37 cl, 90033
Sauternes, vitt, ädelsött

Betyg: 6 av 6

Årgången 2016 blev över förväntan i Bordeaux, med uppenbara likheter i 2010. Vintern var mild, våren tidig, sommaren snustorr och den tidiga hösten blöt. Så långt såg det illa ut, men fortsättningen blev exceptionell med varma dagar och kalla nätter. Höstregnet gav upphov till den ädla röta som är förutsättningen för det mest berömda av alla söta viner, sauternes, och bland alla goda viner jag drack i Bordeaux härom veckan var det nog just de ädelsöta som trollband mest. Hur det kan smaka med tiden får du veta i detta vin som trots sitt höga pris är så löjligt billigt att det är skrattretande. Skörden i Bordeaux ligger i snitt på en flaska per vinstock. I Sauternes räknar man som regel med ett glas och druvorna skördas en och en efter att de uppnått det stadium som kallas ”det mögligas konst”. Skälet ligger i att det söta vinet numera (tyvärr) är lika otrendigt som mjölk. Att dricka det till ank- eller gåslever är sybaritisk älskog. Till grönmögelost är det förträffligt och själva räds vinbönderna inte att dricka det till både fisk och kalvstek. För egen del dricker jag det alltid till lutfisk, men då får vi vänta till jul.

Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons