Mats Johansson (1951–2017):I Trumpland fortsätter missnöjet med presidenten

Mats Johansson (1951–2017)

Krigsinsatsen i Syrien har inte ändrat den negativa opinionen mot mannen i Vita huset. Och i tisdagens fyllnadsval i ett republikanskt distrikt vann demokraternas kandidat.

Mats Johansson (1951–2017)
Publicerad
Annons
De har anledning att se bekymrade ut: presidentrådgivarna Steve Bannon och Kellyanne Conway. Foto: REX

”Det amerikanska folkets fiender”

USA:s president om medierna som bara publicerar påhitt (fake news).

NÖJDSIFFRAN: minus 8 procent

Skillnaden mellan dem som är nöjda med hur presidenten sköter jobbet (job approval) och dem som är missnöjda (42,5-50,5) har minskat något jämfört med föregående mätning enligt snittet i Real Clear Politics sammanvägning av resultat från de senaste två veckorna (17/4). Ingen mätning i RCP har Trump på plus, en noterar oavgjort.

FÖRLUST. I tisdagens uppmärksammade fyllnadsval till representanthuset i ett republikanskt distrikt i Georgia vann den demokratiske kandidaten Jon Ossoff stort med runt 48 procent av rösterna mot 20 procent för en av republikanernas 11 (!) kandidater. Hur det går i andra omgången i juni är mer oklart, när republikanerna enas.

Annons
Annons

LÅNTAGARE? I en intervju i brittiska Prospect Magazine spekulerar den förre chefen för MI6 Richard Dearlove i att Donald Trump efter finanskrisen 2008 fick låna pengar i Ryssland när banker i väst inte ville finansiera honom. Några bevis företes dock inte.

UTNÄMNDA. Många vill uppenbarligen inte arbeta åt Trump, mannen som fick tre miljoner färre röster än motkandidaten. Statistiken över hur många av de 500 viktigaste posterna som är tillsatta efter presidentens snart 100 första dagar visar att de flesta stolar ännu står tomma. Enligt Washington Post är bara 22 av hans nomineringar godkända i kongressen.

TRÄSKFOLK. Trump gick till val på att rensa Washington, ”träsket”, från eliternas makt över folket. Nu fyller han administrationen med lobbyister som går direkt från lönsam konsultverksamhet till poster där de kan representera sina tidigare intressen, enligt en stiftelse som kartlägger korruption.

SWING. Högerkolumnisten Charles Krauthammer gläds åt att ”traditionalisterna är tillbaka i sadeln. Utrikespolitiken har normaliserats. Omvärlden noterar: åtta år av sömngång är över. Amerika är tillbaka.” Det etablissemanget gillar är uttalanden till stöd för Nato och Export-Importbanken, bombningarna i Syrien och Afghanistan samt signaler om en mer förhandlingsvänlig inställning till frihandelsavtalen och Kina.

De mer extrema aktivistgrupperna som bara bryr sig om sin ”sak” är inte lika förtjusta utan spår sviktande stöd för republikanerna i kongressvalen nästa år, enligt nätsajten The Hill.

KICKBACK. Den offentliga redovisningen av Trumps kampanjmedel visar att pengar därifrån fortsätter att strömma till hans egna företag, skriver Wall Street Journal.

Annons
Annons

HEMLIG. Att presidenten inte har offentliggjort sina deklarationer som traditionen påbjuder har väckt opinionen. Ny lagstiftning är på gång som ska tvinga honom och i påskveckan hölls demonstrationer i 150 städer.

BUDGET. Den 28 april är sista dag att komma överens om budgeten för att driva administrationen, annars stänger de federala institutionerna. Utpressning pågår mellan Vita huset och kongressen, konstaterar många medier. Hoppet står till Trumps ekonomiska rådgivare hämtade från Wall Street och Big Business.

BANNON. Är rådgivarens tid i Vita huset över? Trump signalerar sviktande stöd för sin ”Rasputin”, världsomstörtaren som ser Lenin som förebild och möter ökat dagligt motstånd från både Trumpfamiljen och de militära rådgivarna.

RASISM. Valresultatundersökningarna fortsätter att redovisa analyser av väljarnas preferenser. Den senaste, 2016 American National Election Study, tyder på att föreställningar om ras skulle ha varit mer avgörande än andra faktorer för val av kandidat, enligt valforskaren Thomas Wood.

Veckans Trumpkrönikör: Mats Johansson

TITTARTIPS! Missa inte satiren i Saturday Night Live med gruvliga parodier av Trump och hans gäng, som inte uppskattar hur de porträtteras.

LÄSTIPS! Donald Trump är ingen isolationist, han bara låtsades vara det under valrörelsen för att vinna, tror en skribent i The Atlantic.

Annons
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons