”Cabal” – märkligt ord för hemliga grupperingar

”I engelska språket finns ett märkligt ord, cabal, som syftar på hemliga grupperingar och sammansvärjningar som strävar efter makt. Hur uppkom ordet? Jag har hört att det egentligen är en förkortning av några personnamn.”

Publicerad
Målning av Willie Rodger.

Målning av Willie Rodger.

Foto: Bridgeman / IBL
Annons

När man idag stöter på ordet cabal i engelskspråkig litteratur är det i regel i samband med konspirationsteorier. En cabal är i detta sammanhang en mindre grupp insatta personer som samverkar i det tysta för att uppnå sina politiska mål. Ordet kommer från den judiska tradition som förknippas med termen cabala/kabbala, som av utomstående har förknippats just med hemlighet, som något som icke invigda inte har insyn i.

Men ordet har också en annan historia, med ett annat föregivet ursprung. Under den engelska restaurationstiden på 1600-talet, när Karl II regerade, kom ordet att syfta på en grupp politiker som regerade å kungens vägnar från 1668 till omkring 1674: sir Thomas Clifford, lord Arlington, hertigen av Buckingham, lord Ashley och lord Lauderdale. Initialerna i Clifford, Arlington, Buckingham, Ashley och Lauderdale blir, om man sätter ihop dem, CABAL. Denna cabal har bland annat blivit ryktbar för att ha undertecknat en hemlig allians mellan England och Frankrike. I själva verket hade gruppens medlemmar inte mycket gemensamt. Lauderdale styrde, tämligen auktoritärt, i Skottland, medan de andra regerade i England. Clifford och Arlington var katoliker och motarbetade protestanterna Buckingham och Ashley, som till råga på allt ofta var oense sinsemellan.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons