ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

”Handelsavtal låser fast privatiseringar i Sverige”

Japans premiärminister Shinzo Abe med EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker och Europeiska rådets ordförande Donald Tusk i Tokyo den 17 juli.
Japans premiärminister Shinzo Abe med EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker och Europeiska rådets ordförande Donald Tusk i Tokyo den 17 juli. Foto: Koji Sasahara/AP

Trots massiv kritik från fackförbund, forskare och miljöorganisationer tycks en majoritet i EU-parlamentet redo att på onsdag godkänna ett omfattande handelsavtal med Japan (Jefta). Beslutet riskerar att få långtgående konsekvenser för såväl Sverige som EU, skriver Max Andersson (MP), Valle Karlsson, Seko, och Daniel Suhonen, Katalys.

Publicerad
Annons

I kölvattnet av Donald Trumps nyckfulla protektionistiska politik har EU intensifierat sitt arbete för att ingå en stor mängd så kallade frihandelsavtal. Senast i raden är ett avtal med Japan, ett avtal som täcker närmare en tredjedel av världens BNP. Men avtalet handlar inte primärt om att sänka redan låga tullar, utan om något helt annat – nämligen att institutionalisera stora företags intressen och påverkansmöjligheter på framtida lagstiftning. EU-kommissionen utnyttjar nu framgångsrikt den onyanserade debatt som uppstått för att i frihandelns goda namn baxa igenom den här typen av kontroversiella avtal – trots att avtalen har ytterst lite med frihandel att göra.

Laddar…