Santiago Mostyn, ”The warming plateau”Utställningen äter sig in i minnet och måste ses igen

Santiago Mostyn, ”The warming plateau”, installationsvy på Andréhn Schiptjenko. Den Stockholmsbaserade amerikanske konstnären är en av tre curatorer i höstens Modernautställning 2018, Moderna museets kartläggning av den svenska samtidskonsten just nu.
Santiago Mostyn, ”The warming plateau”, installationsvy på Andréhn Schiptjenko. Den Stockholmsbaserade amerikanske konstnären är en av tre curatorer i höstens Modernautställning 2018, Moderna museets kartläggning av den svenska samtidskonsten just nu. Foto: Jean-Baptiste Béranger

Global uppvärmning, postkolonialism, rasifiering. Santiago Mostyn berör flera av vår tids sociopolitiska markörer, men långtifrån entydigt. Håkan Nilsson besöker utställningen flera gånger och undrar över vad han egentligen sett.

Håkan Nilsson
Publicerad
Annons

Jag måste återvända till Santiago Mostyns utställning. Jag återvänder för att jag inte kan sätta ord på vad det är som gör att den har ätit sig in i mitt minne. Jag tänker att det har med dess angelägenhetsgrad att göra, att det rör sociopolitiska aspekter av vår tid sedda genom en postkolonial lins.

Och visst, det finns där. Det finns massor av markörer. De finns i titeln som pekar mot den globala uppvärmningen, de finns i videoverkets olika scener från Tobagos skogar, de finns i fotografiet av en svart man som ligger trängd mot ett stängsel och i de växter som traditionellt används för att markera tomtgränser. De finns överallt och de signalerar mening. Men den är inte entydig och den blir svårare att fånga ju mer jag tittar. Därför återvänder jag. Vad var det jag såg, egentligen?

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons