Snart behöver konstnärer kanske inte ens måla tavlor

Ett av ögonfången på Art Basel Miami, där stora varumärken går hand i hand med konsten, var ”The Prada double club” designad av konstnären Carsten Höller.
Ett av ögonfången på Art Basel Miami, där stora varumärken går hand i hand med konsten, var ”The Prada double club” designad av konstnären Carsten Höller. Foto: Prada/Casey Kelbaugh

Bland yngre konstnärer har internet-memen, en bild med en kort, ofta mörkt humoristisk textkommentar, blivit ett viktig konstuttryck. Det blev särskilt tydligt på de nyss avslutade stora konstmässorna i Miami, skriver Ida Therén.

Publicerad
John Giornos akrylmålning ”Poppies packed with drug treats” visades av Elizabeth Dee gallery på Art Basel Miami.

John Giornos akrylmålning ”Poppies packed with drug treats” visades av Elizabeth Dee gallery på Art Basel Miami.

Foto: Art Basel Miami
Annons

På årets skylt av Sam Durant på Art Basel Miami står det: ”speak the truth, even if your voice shakes”. Det är en uppföljare till konstnärens instagram-succé förra året med texten ”end white supremacy”. Den passade väl in i min Instagram-feed fylld av politiska, ironiska memer av unga kvinnliga konstnärer. Något som nu också syns på institutionerna – På Göteborgs konsthall öppnade just ”Mozart’s ghost”, en utställning om internetkonst, feminism och motstånd.

Bland yngre konstnärer har internet-memen – alltså en bild med en kort, ofta mörkt humoristisk textkommentar – blivit ett viktig konstuttryck.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons