RecensionScenvår 2018

Jessica and mePina Bauschs ande ekar i underbar dans-ståupp

 Cristiana Morganti i solot ”Jessica and me”.
Cristiana Morganti i solot ”Jessica and me”. Foto: Claudia Kempf

Det här solot hade kunnat heta ”Jessica, me and Pina”. För om något spökar, skuggar och ekar den tyska dansteaterns drottning Pina Bausch och hennes ande i den akt som Cristiana Morganti framför med sprudlande humör.

Publicerad
 Cristiana Morganti i solot ”Jessica and me”.

Cristiana Morganti i solot ”Jessica and me”.

Foto: Claudia Kempf
Annons

Ta bara scenen där Cristiana Morganti med utstuderad elegans och klädd i en vit krinolinkjol röker; den ger omedelbara Pina-vibbar. Inte konstigt. Under 20 år, från 1993 till 2014, var italienskan Morganti medlem i Tanztheater Wuppertal, alltså även efter att dess konstnärliga ledare gjort sorti 2009. Man kan se ”Jessica and me” som andeutdrivning, frigörelse och kärleksförklaring till en av dansens stora.

Formen är ett slags dans-ståupp där Morganti går i dialog med sig själv, med konstarten och publiken. Det handlar också om att åldras, att kroppen inte längre förmår göra det den en gång kunde. Men för Morganti började kampen mot kroppen – eller dansens ideal – redan i puberteten. Mötet med Pina Bauschs teatrala, utmejslade danskonst var som att hitta hem. Om än i Tyskland. I en underbar sekvens får Morganti ett trespråkigt nervöst sammanbrott – så turnerade ju kompaniet också världen över.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons