Resande får dig att lita mer på människor

Den som reser mycket litar mer på folk och är en öppnare person. Detta enligt en global undersökning som resesöksajten momondo genomfört i 18 olika länder.

Kristin Westesson
Publicerad
Annons
Kvinna i souken, Marrakech. Foto: Ekaterina Pokrovsky/Colourbox

Ju mer du reser, desto mer litar du på andra människor. Dessutom har du en öppnare inställning gentemot andra kulturer. Undersökningen "The Value of Travelling" visade att de som reser mest har mer tillit till människor de träffar första gången, än den svarsgrupp som rest minst.

– En intressant upptäckt är att effekten av resande är större än effekten av utbildning när det kommer till öppenhet till andra människor och kulturer, säger Robin Eriksson, Nordenchef på momondo, i ett pressmeddelande.

Maria Lexhagen, universitetslektor och forskare vid Etour på Mittuniversitet, har tagit del av undersökningen och säger att tillit och förtroende är en reaktion på interaktion.

– Har man ingen information om olika grupper, eller kulturer, så litar man mindre på dem. Det hänger samman med att man inte har någon uppfattning om hur man ska förhålla sig till det okända. Resandet skapar ett sammanhang och en kontext, säger Maria Lexhagen till SvD Resor.

Avståndet till något minskar, ju mer information vi har om det.
Typen av resa har också stor betydelse för hur vi uppfattar något.

– Är du en vecka på all inclusive i Turkiet får du inte jättemycket information om landet, jämfört med om du reser runt i en månad och träffar lokalbefolkningen. Ju mer vi vet om något, desto mer litar vi på det, säger hon.

Martin Ljunge är doktor i nationalekonomi och har skrivit ett antal akademiska artiklar om tillit. Han anser att man ska vara medveten om att tilliten troligen påverkar ens resande redan i första stadiet.

– Det innebär att de som litar mer på folk i allmänhet också är mer benägna att resa, säger Martin Ljunge.

Tilliten är väldigt djupt rotad, och det krävs många möten innan man ändrar sin tillit.

– Litar man inte på folk har man en större benägenhet att hålla sig hemma, och risken är att personen inte reser alls från första början, säger han.

Annons
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons