”Fel när offentlig sektor konkurrerar ut företag”

Det behövs en skärpning av Konkurrensverkets KOS-regler (konkurrensbegränsande offentlig säljverksamhet), skriver debattörerna.
Det behövs en skärpning av Konkurrensverkets KOS-regler (konkurrensbegränsande offentlig säljverksamhet), skriver debattörerna. Foto: Tomas Oneborg

Politiker och tjänstemän på såväl kommunal som statlig nivå måste inse att den osunda konkurrensen från det offentliga försämrar företagsklimatet i vårt land, skriver företrädare för Svenskt Näringsliv, Almega och IT&Telekomföretagen.

Publicerad
Annons

I Sverige finns mängder av kommunala och statliga företag. Gym, statliga tvätterier eller konsultföretag som konkurrerar med det privata näringslivet och som i grunden finansieras med skattemedel. Mer än vart fjärde företag i Sverige möter konkurrens från det offentliga, det vill säga från en aktör till vilken de själva direkt eller indirekt betalar skatt. Just därför finns det sedan 2010 regler i konkurrenslagen som ska förhindra osund konkurrens. Reglerna kallas för KOS, ”konkurrensbegränsande offentlig säljverksamhet”. Ytterst kan Konkurrensverket ta en kommun, landsting eller myndighet som begår överträdelse mot KOS-reglerna till domstol och tvinga dem att ändra sin verksamhet eller inriktning. I några fall har det varit tillräckligt att Konkurrensverket har hört av sig för att få en snedvridning av konkurrensen att upphöra.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons