Tillnyktring. Att skriva sig fri från spritenDrickandet fick bränsle av myten om det alkade geniet

Leslie Jamison (född 1983) är författare och kolumnist i NY Times, bosatt i Brooklyn. Hon är ansvarig för Marian House, ett avvänjningsprogram med skrivarkurser för kvinnor.
Leslie Jamison (född 1983) är författare och kolumnist i NY Times, bosatt i Brooklyn. Hon är ansvarig för Marian House, ett avvänjningsprogram med skrivarkurser för kvinnor. Foto: Richard Drew/AP

Hon är cool nog att inte framstå som präktig. Kanske kan Leslie Jamison därför skriva så övertygande om drickandets baksida. I ”Tillnyktring” avhandlar hon alkoholens förhållande till politik, skapande och sex, såväl som sin egen narcissism och sitt självhat.

Publicerad
Annons

De senaste åren har diskussionen kring alkoholens inflytande i samhället fått ny luft, i takt med att särskilt kvinnors drickande har ökat radikalt. En av dem som pratar om drickandets baksidor – trots risken att stämplas som en torr förbudsivrare – är den unga amerikanska författaren Leslie Jamison. Hon är cool nog att inte verka präktig. Nya tankeboken ”Tillnyktring” handlar liksom debutromanen ”Gingarderoben” och essäsamlingen ”Empatiproven” om de olika sätt som människor försöker fly på – från sin ångest och från sig själva.

För Jamison själv har alkohol i kombination med anorexia och självskadebeteende varit flyktmetoder. ”Tillnyktring” är en omfattande genomgång av alkoholismen i den moderna västerländska kulturen. Jamison reflekterar över dess förekomst i framför allt skönlitteraturen, hos författare som som Jean Rhys, Marguerite Duras och Charles Baudelaire. Hennes karaktäristiska språk och stil är en blandning mellan rakare essäistiskt berättande och snygga skönlitterära detaljer. ”Det var tidig vår. Luften doftade blöt jord.”

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons