Recension

Nathalie Djurberg & Hans Berg, ”In Dreams” och ”Worship” / Rafael Gómezbarros, ”Casa tomada”Jättemyror invaderar skånskt konstslott

Rafael Gomezbarros låter 300 halvmeterstora skulpturer av myror klättra uppför slottsfasaden i installationen ”Casa tomada”.
Rafael Gomezbarros låter 300 halvmeterstora skulpturer av myror klättra uppför slottsfasaden i installationen ”Casa tomada”. Foto: Mattias Givell/Wanås Konst

Colombianske Rafael Gómezbarros ser sina myror som en symbol för migranter där de myllrar uppför fasaden på 1500-talspalatset Wanås . Medan hans skulpturer har en tydlig politisk koppling öppnar sig Nathalie Djurbergs fantasi- och drömvärld längst bort i Wanås vildvuxna slottspark.

Anna Nittve
Publicerad
Annons

I en glänta långt inne i bokskogen täcks marken av en stor spegelyta.På den har Nathalie Djurberg placerat skulpturer, som kunde vara hämtade ur en modern ”Alice i Underlandet”. Hennes ”In Dreams” är en glittrig fantasivärld i sockersöta färger. Ekollonet har fått rosa kjol, en turkos larv promenerar glatt omkring och en skalad banan pryds av en elegant rosett. Allt är skapat i en estetik som man kan känna igen från amerikanska plastleksaker. Det artificiella och naturen blandas i en spegelyta som blir till en öppning till en undre värld – en drömvärld. På liknande vis är naturen närvarande i den elektroniska musik som är en del av verket. Hans Berg har spelat in fågelljud i parken och integrerat dessa i kompositionen.

Konstnärsduon Nathalie Djurberg och Hans Berg hör till de yngre svenska konstnärer som är allra mest uppmärksammade internationellt. Deras konst kan uppfattas och uppskattas på flera plan. Den är omedelbar och uttrycksfull och kräver bara att man öppnar sina sinnen. I den finns många dimensioner och även referenser till annan konst. Till Wanås slottspark har konstnärer kommit under nästan 30 år. Alla har behövt förhålla sig till slottsmiljön och till naturen. I parken finns många exempel på så kallad ”land art” där verken förstärker och modifierar naturen. ”In Dreams”, som är Djurberg & Bergs första utomhusverk, är som en främmande fågel bland dessa. Med spegelytan knyter de an till Robert Smithson – anfadern inom ”land art” - men med sitt lite barnsliga, opretentiösa tilltal har de åstadkommit något mycket egensinnigt och starkt.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons