ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD
Nordkorea. Landet vi älskar att hata

Verkligheten bakom ytan i Kim Jong-Uns slutna land

Som ett mörkt och hemligt Shangri-la. Bilden av det slutna Nordkorea är att befolkningen svälter, men levnadsstandarden förbättras faktiskt. Terrorexperten Loretta Napoleoni blottlägger såväl den ideologi som de materiella förhållanden som gör att Kim Jong-Un kan agera som han gör.

Torbjörn Elensky
Publicerad

Nordkorea är ett land som fascinerar, som ett mörkt och hemligt Shangri-la, där istället för evig lycka evig tyranni råder. Det är naturligtvis en diktatur, som skapat levnadsförhållanden som vi aldrig skulle acceptera själva. Men väldigt mycket av de uppfattningar vi har om landet bottnar i fördomar om östasiater i allmänhet. Lite som om Nordkorea vore ett förhöjt Japan eller Kina, där alla ser likadana ut, är konfucianskt lydiga och glädjelöst arbetar dygnets alla vakna timmar.

Trots uppenbara likheter i både makt- och livsförhållanden med den andra kvarvarande kommuniststaten Kuba, får denna symbolisera uppror och motstånd än idag, för förbluffande många revolutionsromantiker, medan Nordkorea framstår som en iskall mardröm.

Laddar…