Annons

Skräcksiffran: 150 miljoner ton skräp i våra hav

Vad kommer egentligen hända om vi inte tar tag i de problem vi har med nedskräpning? En konsekvens är att det år 2050 kommer finnas mer plast än fisk i världshaven.

– Det är hög tid att göra något åt nedskräpningen, säger Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige Rent.

Foto: Colourbox

Vet du vad som faktiskt döljer sig där under den vackra havsytan?

Jo, en soptipp.

Varje år hamnar uppskattningsvis 8 miljoner ton plast i våra världshav. Rapporter visar att det kan röra sig om så mycket som 150 miljoner ton skräp som finns i havsmassorna just nu. Studier pekar på att 80 procent kommer från land och att skräpet härstammar från konsumenter. Oftast rör det sig om plast och frigolit. Det vi köper i affärerna och på restaurangerna hamnar med andra ord inte alltid i papperskorgar och på återvinningsstationer. Slutdestinationen för sushi- och pizzakartonger, engångsbestick, plastmuggar, påsar och fimpar, vars filter innehåller plast, blir havsbottnarna. När plasten hamnat i havet bryts den ned till mindre partiklar där den misstas för mat av hungriga fiskar och fåglar.

Plasten i haven är en av vår tids största miljöproblem enligt organisationen Håll Sverige Rent, som arbetar för minskad nedskräpning.

– Om vi inte gör något åt nedskräpningen riskerar det att finnas mer plast än fisk i haven år 2050, mätt i vikt. Plastskräp som slängs på gatan och i naturen följer med regnvattnet ut till havs och en stor del av skräpet sköljs upp på våra stränder igen. Plasten som finns kvar i haven bryts sakta ner till mikropartiklar som lätt binder gifter. Partiklarna äts upp av djur och fiskar och kan så småningom hamna på våra tallrikar. Dessutom sänker skräpet värdet på fastigheter och den förfulade miljön drar ner turistintäkterna, säger Johanna Ragnartz.

Var med och rädda havet från skräp

Varje år anordnar Håll Sverige Rent en kampanj som syftar till att göra människor uppmärksamma på hur nedskräpningen påverkar människor och natur. Den 5 maj kan du vara med och agera kusträddare för att på så vis hjälpa till att bidra till renare hav och stränder.

– Lösningen på nedskräpningen med plast är dock inte att städa år efter år. Syftet med våra städkampanjer är att väcka medvetenhet om problemet. Alla människor har ett ansvar och många tar det ansvaret. Vi arbetar ständigt för att öka medvetenheten om nedskräpning och uppmana till ett bättre beteende, säger Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige Rent.

Över 200 säckar skräp

För några år sedan anordnade Håll Sverige Rent en expedition tillsammans med Försvarsmakten på öar utanför Lysekil som var särskilt utsatta för nedskräpning.

– På bara några få timmar lyckades de 55 personer som var med samla in över 200 säckar med skräp, 30 plastlådor, en mängd bildäck, metallskrot och oljedunkar, säger Johanna Ragnartz.