Glöden i ögonen. Facklig kamp i medgång och motgångDet vi värdesätter kan inte tas för givet

Jenny Bengtsson har varit riksdagsledamot för Vänsterpartiet och jobbar i dag som inspektör för Arbetsmiljöverket.
Jenny Bengtsson har varit riksdagsledamot för Vänsterpartiet och jobbar i dag som inspektör för Arbetsmiljöverket. Foto: Jeanette Andersson

Bitvis är Jenny Bengtssons bok om den fackliga rörelsen irriterande självrättfärdig. Men den påminner oss också om att inget av det vi värdesätter i samhället någonsin kan tas för givet.

Marit Furn
Publicerad
Annons

Av alla bisarra saker jag varit med om som anställd i olika serviceyrken kunde följande få pris i någon helt egen kategori: Ventilationen hade brakat samman i hettan. Det var över 30 grader varmt i vissa utrymmen och fläktarnas kondensvatten samlades upp i stora dunkar som med oregelbundna mellanrum, i ett redan tajt flödesschema, måste tömmas för att inte svämma över.

En av dunkarna stod på en otillgänglig plattform, i ett avskilt rum längst in i byggnaden. För att tömma dunken måste den skvalpande balanseras över ett halvfärdigt golv, där spetsiga fyrtumsspik stack upp mellan reglarna, vidare nedför en grovt tillyxad, två meter hög stege prydd av skylten: ”Akta, kan rasa”.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons