Gåsfett – nyckeln till perfekt potatis
Måns Zelmerlöw prisar sin sous-vide, har alltid portvin i såsen och fyller kylskåpet i London med svenska köttbullar.
Vilken Stockholmskrog besöker du oftast?
– Vanligtvis landar jag på AG om jag inte äter på hotellet jag oftast bor på i Stockholm; Hotel Kungsträdgårdens Brasserie Makalös. Båda är fenomenala.
Ditt livs mest minnesvärda måltid?
– Min bröllopsmiddag i Kroatien! Vi var på Fort George på ön Vis och allt var rätt – medelhavsmaten, vädret, gästerna, frun.
Ditt första matminne?
– Det måste vara skogsbärskrämen jag alltid åt som mellanmål efter skolan.
Vilket slags krog drömmer du om att få öppna?
– Drömmen vore en spansk tapasinspirerad restaurang, med fantastiska viner och välkyld cava till rimliga priser. Gärna med soft livemusik som på Café del Mar i Barcelona.
Vilket köksredskap vill du inte vara utan?
– Min sous-vide är fantastisk. Helst använder jag den till riktigt fint fläskkött, gärna spansk iberico-gris och styckdetaljerna pluma och secreto.
Vad är hemligheten med din spagetti bolognese?
– Selleri, kärlek och att den får puttra länge.
Bästa mat- och dryckeskombinationen?
– En Brunello di Montalcino med en vackert marmorerad bit entrecôte. Det är mumma!
Vilket halv- eller helfabrikat har du alltid hemma?
– Nu när jag bor i London har jag alltid Swedish Meatballs från Sainsbury’s i kylskåpet. Smakar nästan som Mamma Scans.
Bästa smaksättare?
– Portvin gör susen i sås har jag upptäckt. Därför finns det alltid en flaska i skåpet.
Din idol kommer på middag, vem är det och vad bjuder du på?
– Chris Martin, välkommen hem till mig! Det blir en traditionsenlig brittisk Sunday roast. Helgrillad kyckling med stuffing, gravy, roast potatoes, steamed vegetables.
Vilken skräpmat är din guilty pleasure?
– Pizza. Finns inget bättre. Helst med salami.
Det mest oaptitliga du ätit?
– Inlagd gurka. Jag kan för mitt liv inte förstå grejen med det.
Världens bästa matstad?
– Paris. Det spelar inte så stor roll vart man går, maten är nästan alltid fantastisk.
Din senaste receptgoogling?
– Thai gul curry till middagen igår.
Föredrar du att jobba hungrig eller mätt?
– Mätt. Jag blir lat om jag är hungrig.
Mest underskattade råvaran?
– Kålrot. Och purjolöken är mer än snygg när den sticker upp ur matkassen.
Vilken musik lyssnar du helst på när du lagar mat?
– Singer-songwriters som Sam Smith, Adele, Ed Sheeran och James Blake.
Ditt bästa husmorstips?
– Om man ugnssteker potatisen i gåsfett får den en riktigt perfekt, krispig yta!
Missa inte att prenumerera på nyhetsbrevet från SvD Vin & Mat där vi varje vecka tipsar om spännande viner och härliga recept.